EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азия трябва да разработи собствените си пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азия трябва да разработи собствените си пазари

mail20:00 | 21.08.2009прегледи 580 коментарикоментари 0


Азиатските страни трябва да се съсредоточат върху разработване на собствените си пазари, регулирайки финансовите си системи по начин, предпазващ ги от спекулативни инвестиции, заяви днес нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц, цитиран от ДПА.
Малко е вероятно икономиката на САЩ да се възстанови напълно в близко бъдеще, посочи икономистът.
Стиглиц, който говори на конференция в Банкок, преминаваща под мотото "Азия: път към нова икономика", отбеляза, че икономиката на САЩ все още не е започнала да се възстановява като през миналия месец в страната са обявени за просрочени 300 000 ипотеки, а близо 3 милиона американци са загубили домовете си, след избухването на финансовата криза през 2008 година.
Експертът, който получи Нобелова награда за икономика през 2001 година, посочи, че дори ако САЩ успеят в опитите си за рекапитализиране на финансовия сектор, то растежът на икономиката ще е бавен.
"Защото това, което подхранваше растежа в САЩ и донякъде световната икономика преди кризата, бе балон - хората живееха над възможностите си", отбеляза той.
Стиглиц предупреди, че азиатските страни, които преминаха през собствена финансова криза през 1997 година, трябва да се насочат към собствените си пазари вместо да разчитат на износа.
Експертът също така призова азиатските правителства да пазят икономиките си от огромния приток на ликвидни средства чрез западните инвестиции, които се насочват към Азия, където националните икономики се възстановяват по-бързо спрямо западните.
Стиглиц се застъпи за засилване на регулацията на световната финансова система и въвеждане на нови мерки като, например, световна резервна система, която да "откъсне" развиващите се страни от твърде силната им зависимост от американския долар и американската икономика.  
Ролята на долара като резервна валута е "спорна" и американската валута носи висока степен на риск, отбеляза нобеловият лауреат, цитиран от Блумбърг.
От 5 март доларът загуби 12 на сто от стойността си спрямо еврото и други четири основни валути. Китай, страната с най-големи резерви в чуждестранна валута в света, и Русия призоваха за нова световна валута, която да замести долара като резервна валута.
 "Сегашната система за създаване на държавни резерви в чуждестранна валута е в процес на разпадане. Доларът вече не е добър начин за запазване на стойността", отбеляза Стиглиц.

Снимка: Reuters


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg