EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азия строи най-много реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азия строи най-много реактори

mail11:15 | 31.12.2021прегледи 1050 коментарикоментари 0


След като обяви плановете си за постепенно спиране на ядрената енергетика през 2000 г. и увеличи финансовите и инфраструктурни инвестиции в производството на енергия от възобновяеми източници оттогава, Германия навлиза в домашния участък: През следващите седмици страната ще изведе от мрежата три от останалите шест атомни електроцентрали, като останалите три следват в края на 2022 г.

Тъй като няма планове за изграждане на нови реактори, това ще направи европейската страна само втората нация в света след Италия, която затваря всички съществуващи ядрени реактори, без да строи нови до тук. Както показва нашата диаграма, останалата част от света все още не е готова да се откаже от този източник на енергия.

По-специално, Азия все още е богата на ядрената енергия, дори с ядрената катастрофа във Фукушима, която се случи наскоро през 2011 г., а някои съседни региони все още са видимо засегнати от осадките и до днес.

Япония все още има 33 реактора в експлоатация, докато предложенията, планирането или строителството са започнали на допълнителни единадесет според данни на Световната ядрена асоциация.

Индия планира да утрои броя на ядрените си централи до общо 72, докато Китай предложи изграждането на 168 нови реактора в допълнение към 18, които се строят и 37 се планират, което би представлявало увеличение от 337 процента. Като цяло 35 реактора в Азия вече се строят, като Европа е на второ място с 15 централи.

Докато постоянното нарастване на потреблението на енергия и недостига на изкопаеми горива като въглища, суров нефт и газ може да направят ядрената енергия жизнеспособна и чиста опция на хартия, технологията все още крие много рискове, особено когато става въпрос за правилното обезвреждане и съхранение на силно радиоактивни отпадъчни продукти и състоянието на по-старите инсталации.

Според данни на Международната агенция за атомна енергия две трети от 441 действащи в момента атомни електроцентрали са на възраст над 30 години, факт, който може да накара да се помисли поне за основен ремонт на тези централи, вместо за изграждане на нови.

 

текст и таблица:Statista


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg