EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азербайджан ще продава газ на Сирия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азербайджан ще продава газ на Сирия

mail18:36 | 10.07.2009прегледи 668 коментарикоментари 0


Азербайджан ще продава на Сирия до 1 милиард кубични метра газ годишно, съобщи сирийският президент Башар Асад, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза това снощи пред представители на деловите среди от двете страни, а текстът на изказването му е разпространен днес в официалния печат.
Асад посочи, че Сирия е провела преговори с Азербайджан за закупуване на газ, който да бъде доставян през Турция.
Азербайджан се е съгласил да продава около 1 милиард кубични метра газ годишно на Сирия "по сегашните цени". Турската страна също одобрява това, посочи сирийският лидер. В момента се преговаря за изграждане на газопровод от Турция до Сирия, добави Асад. По този газопровод азербайджанският газ може да се доставя в Сирия, а оттам - в Йордания и Египет, подчерта той, като изтъкна, че вносът на газ е от огромно значение за Сирия, тъй като собствените й запаси от синьо гориво са много малки.
Сирийският ръководител изрази убеждението, че газопроводите ще допринесат за развитие на връзките между Каспийско море, Черно море и Персийския залив.
Азербайджанският президент Илхам Алиев от своя страна заяви, че според него е реално присъединяването на Сирия към газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум. Той посочи, че през 2009 година добивът на газ в Азербайджан ще достигне 25-27 милиарда куб. метра.
"Азербайджанският газ се изнася в различни страни - Грузия, Турция, Гърция, Иран. Според подписаното неотдавна споразумение той ще се изнася и за Русия. Колкото по-широка е географията, толкова по-добре и за нас - производителите, и за потребителите", изтъкна Алиев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg