EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азербайджан иска да доставя газ за Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азербайджан иска да доставя газ за Европа

mail13:11 | 15.09.2009прегледи 517 коментарикоментари 0


Азербайджан е готов да доставя на Европа газ при изгодни търговски условия, заяви ръководителят на държавната петролна и газова компания (ГНКАР) Ровнаг Абдулаев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той каза това днес на международна конференция в Баку на тема "Инфраструктурата на световния газов сектор през 2009 година - Каспийски регион".
На форума ще бъдат обсъдени перспективите за изграждане на проекта Набуко, Транскаспийския и Трансадриатическия газопровод.
Такъв форум се провежда за пръв път в Азербайджан. Той е организиран по повод 15-годишнината от подписването на споразумението с международния консорциум, оглавяван от британската компания British Petroleum, за разработка на газовите находища Азери, Чираг и Гюнешли в шелфа на Каспийско море.
Абдулаев отбеляза, че газовият потенциал на Азербайджан позволява на страната да изнася синьо гориво за Европа през територията на Турция и да осигурява енергийната сигурност на континента.
Сред маршрутите за доставка на газ той изброи проекта Набуко, газопровода TGI (Турция, Гърция, Италия) и Трансадриатическия газопровод. Абдулаев изтъкна и значението на доставките на азербайджански газ за Русия, които ще започнат през 2010 година.
По оценка на ГНКАР газовият потенциал на Азербайджан достига 5 трилиона куб. метра.
"Имаме много възможности за увеличение на добива на газ. В момента работим самостоятелно и съвместно с чуждестранни компании по много перспективни структури в Каспийския шелф с цел увеличение на газовите запаси", посочи Абдулаев. Той добави, че вече са започнали и преговори с Бритиш петролиъм за дълбоководните залежи от природен газ в Азери-Чираг-Гюнешли, чийто обем се изчислява на 400 млрд. куб. метра.
Според Абдулаев през 2009 година в Азербайджан ще бъдат добити 29 милиарда куб. метра газ спрямо 7 милиарда куб. метра през 2004 година, а до 2020 година добивът ще нарасне до 40 млрд. куб. метра.
В момента Азербайджан разполага с четири газопровода, които свързват страната с Русия, Турция, Иран и Грузия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg