EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азербайджан доставя газ на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азербайджан доставя газ на Гърция

mail17:20 | 02.02.2011прегледи 975 коментарикоментари 0


Азербайджан ще осъществява преки доставки на газ за Гърция, заяви министърът на промишлеността и енергетиката Натик Алиев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Азербайджан, Турция и Гърция се споразумяха да подпишат ново споразумение, позволяващо доставките на газ за Гърция без посредничеството на Турция", посочи Алиев на заседание на междуправителствената комисия в Баку. Той отбеляза, че въз основа на договора между Анкара и Атина сега в Гърция се реекспортират годишно по 700 милиона куб. метра азербайджански газ. Сега обаче е решено този договор да бъде преподписан пряко между Азербайджан и Гърция, като в бъдеще обемите на доставките могат да бъдат увеличени.
По-рано Атина нееднократно е заявявала, че е готова да получава до 2 милиарда куб. метра азербайджански газ годишно. Сега природният газ се доставя през Турция като част от първия етап от разработката на находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море, чиито потвърдени запаси са 1,2 трилиона куб. метра газ.
Атина отдава голямо значение на проектите за газопроводи Турция-Гърция-Италия и Турция-Гърция-България и се надява Азербайджан да участва в тях, заяви днес в Баку гръцкият заместник-министър на външните работи Спирос Кувелис.Гърция очаква Азербайджан да бъде един от големите доставчици на газ за страната, посочи Кувелис. Той добави, че се надява и на сътрудничество в областта на нефтопреработвателната промишленост, а гръцката страна е готова да сподели своя опит в областта на използването на алтернативни източници на енергия, строеж на енергийни обекти, както и в сферата на туризма. Натик Алиев отбеляза, че икономическите връзки между двете страни се развиват успешно и за кратко време стокооборотът е достигнал 160 милиона долара. 140 милиона от тях са от износ от Азербайджан.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg