EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азербайджан готов за транзит на 20 млн. т. петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азербайджан готов за транзит на 20 млн. т. петрол

mail13:10 | 30.09.2011прегледи 479 коментарикоментари 0


Азербайджан е готов да осигури транзита през своята територия на 20 милиона тона казахстански петрол, заяви пред журналисти министърът на промишлеността и енергетиката Натик Алиев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че в Азербайджан действат два терминала - Дюбенди и Сангачали, които могат да приемат по 10 милиона тона казахстански петрол.
Алиев е на мнение, че създаването на Евроазиатски петролен коридор, предвиждат пренос на петрол от Централна Азия до Европа, ще позволи на Казахстан за изнася петрола си не само през територията на Русия, но и през Каспийско и Челно море в  Украйна, откъдето през петролопровода Одеса-Броди да бъде насочван към Полша и други европейски страни . Технико-икономическата обосновка на петролопровода  Одеса-Броди-Плоцк-Гданск, част от Евроазиатския петролен коридор, вече е готова и е представена в Европейския съюз, който подкрепя този проект.
Също в Баку днес британският държавен министър на енергетиката и климатичните промени Чарлз Хендри заяви, че британската енергийна компания Би Пи (ВР) планира да инвестира 20 милиарда лири в Азербайджан, където вече е вложила 20 милиарда лири, за разширяване на тръбопреносната инфраструктура. Половината инвестиции в Азербайджан са дело на британски компании, подчерта той.
Що се отнася до предложения неотдавна от Би Пи маршрут за доставка на азербайджански газ от находището Шах Дениз на Каспийско море през Турция, България, Румъния, Унгария и Хърватия, Хендри изтъкна, че главният приоритет е подкрепата на държавите участнички, търговската ефективност и защитата на околната среда. Този маршрут за доставка на азербайджански газ до Европа беше предложен като допълнение към проекта Набуко, проекта Турция-Гърция-Италия и Трансадриатическия коридор, които са част от Южния газов коридор.
 


Тагове: петрол, транзит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg