EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЗ:Безработица не повече от 10 % до края на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЗ:Безработица не повече от 10 % до края на годината

mail14:16 | 06.10.2009прегледи 603 коментарикоментари 0


До края на годината ние не очакваме безработицата да надхвърли 10%, а през следващата година се очаква при всички случаи средното ниво на безработица да е доста по-високо. Това заяви Росица Стелиянова – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, предаде агенция Фокус. 
Според Стелиянова на безработицата не трябва да се гледа в абсолютна цифра, „Това е така, защото има много лица, които си намират работа или биват насочвани към нови работни места”, обяснява още тя.
През следващата година най-засегнати от кризата ще са експортно ориентираните фирми. „България е малък пазар. По отношение на сектор услуги пазарът е доста по-регулиран. Фирмите, които предоставят услуги, го правят основно за вътрешно потребление и тук няма да има голям брой лица, които са освободени или се освобождават”, посочи Стелиянова.
„Докато фирмите, които изцяло зависят от износ към държави, както вътре в ЕС, така и към трети страни, те наистина усещат кризата, защото при свиване на поръчките в размер до 20 - 30%, това на практика означава, че те не могат да се издържат и поради тази причина започват освобождаването на хора. Поради тази причина, ако в Западна Европа в големите икономики, които всъщност основно закупуват продукция от наши фирми, започнат да се оправят, то има голям шанс в рамките на няколко месеца и при нас да се оправят”, каза още изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.


Тагове: bulgaria, bezrabotica
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg