EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ „Черна вода” без нови реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Черна вода” без нови реактори

mail14:00 | 06.05.2011прегледи 988 коментарикоментари 0


Румъния замразява плановете си за разширяването с нови два реактора на атомната си централа в Черна вода до 2019 г., съобщи проектната компания EnergoNuclear. По предварителни планове новите трети и четвърти реактор трябваше да бъдат пуснати в експлоатация през 2015 и 2016 г. В момента в АЕЦ-а край Дунав работят само първите два реактора, които задоволяват около 18% от енергийните потребности на страната, съобщи австрийската информационна агенция APA.
Правителството в Букурещ не планира излизане от ядрената енергетика. Подобно на проекта за втора българска централа край Белене, и в Черна Вода няма наплив от желаещи да участват инвеститори.Според първоначалния проект работите по новите два реактора трябваше да започнат още от следващата година, но преди дни чешката енергийна компания CEZ обяви, че се отказва от участието си в проекта. Концернът заяви, че предпочита да се насочи към други проекти в региона с по-малък риск и по-бързо възвръщане на инвестицията.
Смесената компания Energonuklear, която трябваше да осъществи проекта, е 51% притежание на румънската държавна компания Nuklearelectrica. Останалите акционери бяха CEZ (Чехия), RWE (Германия), ENEL (Италия), GdF Suez (Франция) с по 9,15% и Arcelor Mital и Iberdrola (Испания) с по 6,2%. Сега обаче акциите на чехите ще трябва да бъдат преразпределени между останалите акционери.
Икономическото министерство също не е сигурно дали ще запази своето мажоритарно участието в компанията заради затрудненията да осигури нужните около два милиарда евро, пишат румънските вестници.
АЕЦ „Черна вода“, която е единствената атомна електроцентрала на Румъния, е проектирана за пет реактора Kandu 6, канадско производство, но засега работи с два реактора, пуснати в експлоатация през 1996 г. и 2007 г. Предвижда се новите два блока да са с мощност около 1400 мегавата и според плановете трябваше да бъдат завършени до 2015-1016 г.


 


Още по темата:
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg