EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

АЕЦ „Пакш-2“ очаква строителен лиценз за нови реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Пакш-2“ очаква строителен лиценз за нови реактори

mail16:05 | 03.07.2020прегледи 530 коментарикоментари 0


Компанията ЗАО “Пакш-2”, възложител на проекта за АЕЦ „Пакш-2“, подаде заявление за строителен лиценз за два нови енергоблока с реактори ВВЕР-1200 от поколение 3+ в Унгарското атомно ведомство (ОАН). Документите са представени в съответствие с графика на проекта.

“Подаването на лицензионната документация от 283 000 страници е най-важният етап по пътя към изграждането на АЕЦ „Пакш-2“ и потвърждава, че новите енергоблокове са в пълно съответствие с унгарските и европейските норми в областта на мирното използване на атома. Безопасността на новите енергоблокове е ключов аспект от проектирането на АЕЦ „Пакш-2“. В допълнение към системите за активна безопасност, изискващи електроенергия, реакторите ще бъдат снабдени и с пасивни системи за безопасност, които работят без човешка или техническа намеса”, каза министър Янош Шули, който отговаря за проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“.

Унгарското атомно ведомство ще разглежда заявлението в рамките на 12 месеца, с възможност за удължаване на този срок с още 3 месеца. За прегледа на лицензионната документация регулаторът ще ангажира експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Съгласно решението на ЕК, 3 месеца след подаването на заявление за строителен лиценз, унгарският възложител ЗАО “Пакш-2“ може да се обърне към регулатора за разрешение за изкопни работи на площадката.

Проектът за АЕЦ „Пакш-2“ се реализира въз основа на руско-унгарско междуправителствено споразумение от 14 януари 2014 г. Главен изпълнител е инженерната компания на „Росатом“ –  групата АСЕ. Оборудването за турбинния остров се доставя от General Electric, а автоматизираната система за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) - от консорциум между компаниите Framatome и Siemens. Доставчикът на технологиите за АЕЦ „Пакш-2“ - „Росатом“, е един от лидерите в световната атомна индустрия.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg