EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ „Козлодуй”: €579 млн. не стигат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Козлодуй”: €579 млн. не стигат

mail11:30 | 09.02.2012прегледи 531 коментарикоментари 0


579 млн. евро не стигат на България, за да довърши работата по извеждане от експлоатация на първите 4 блока от АЕЦ "Козлодуй". Заключението е на Европейската Сметна палата, която излезе с финансов одит на работата по закриването на реакторите на атомните централи в България, Словакия и Литва. В доклада се критикува неефективното харчене на помощта от над 800 млн. евро до 2013 г. Споменават се сериозни пропуски в планирането на дейностите и спазването на определени срокове.
Една от забележките към България е, че има оскъпяване и закъснение от две и половина години за изграждането на хранилище за отработено ядрено гориво, каза един от одиторите Оси Лауко.
Ние не критикуваме отделни проекти, които може и да са полезни. Въпреки преразхода на средства и закъсненията. Ние критикуваме липсата на цялостен план, целият процес по извеждане от експлоатация не прилича на индустриален проект с ясно начало и планиран край.
Европейските одитори обаче не са установили злоупотреби с пари на данъкоплатеца. В доклада се препоръчва на Европейската комисия да обвърже всяка следваща финансова помощ за България с резултатите по извеждане от експлоатация на блоковете на АЕЦ Козлодуй. Основната работа по закриване на реакторите тепърва предстои, посочи унгарският докладчик в Сметната палата Саболч Фазакаш: „Ако ЕС реши да предостави допълнителна финансова помощ в следващата многогодишна бюджетна рамка, тази помощ следва да се основава на оценка на допълнителните предимства от подобна интервенция на ниво ЕС, конкретните дейности, които ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС и отчитане на другите механизми за финансиране, като например структурните фондове”.
България трябваше да спре от експлоатация блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй", като предварително условие за присъединяване към ЕС.
В края на миналата година ЕК предложи да осигури допълнителни 185 млн. евро за извеждането от експлоатация на четирите реактора в АЕЦ "Козлодуй"./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg