EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ „Козлодуй” създава „изкуствен” дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Козлодуй” създава „изкуствен” дефицит

mail18:07 | 06.01.2012прегледи 759 коментарикоментари 0


Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори иска отмяна на търг за електроенергия, организиран от АЕЦ "Козлодуй" в края на декември 2011 г. Според експерти на федерацията цените на електроенергията са се повишили спекулативно и рязко се е влошила бизнес средата. Повишението на цената на тока е с 8-10% спрямо предишни търгове, посочиха за БТА от организацията.
От началото на тази година се създаде "изкуствен дефицит" на електроенергия на свободния пазар. На търговете през декември АЕЦ "Козлодуй" е ограничила предлаганата енергия до 250 MW. Това е два пъти по-малко от необходимото за покриване на нуждите на свободния пазар, допълват от федерацията.
Държавната политика за покачване на цените ще доведе до загуба на конкурентоспособност и закриване на производства през 2012 година, пише в съобщението. Индустриалните предприятия са изправени пред несъразмерен риск, произтичаш от пазара на електроенергия в България, в сравнение с конкурентните отрасли в съседни страни. МИЕТ се стреми да подобри състоянието на държавните енергийни дружества като вместо да ги реформира прехвърля тежестта към индустрията, заявяват от федерацията. В редица европейски държави икономическата политика е под шапката на министерството на финансите. Ако МИЕТ не успее да намери правилната формула за баланс на интересите, прехвърлянето на икономическата политика към министерство на финансите ще се окаже крайно наложително, пишат от бизнес организацията.


 


Тагове: цени, ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg