EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

АЕЦ „Козлодуй” губи договори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Козлодуй” губи договори

mail11:32 | 15.07.2015прегледи 2641 коментарикоментари 0


Себестойността на тока от АЕЦ "Козлодуй" може да скочи с 50 на сто, когато централата не работи с цялата си мощност. Така тя трудно ще се конкурира на свободния пазар, каза за БНР предишният изпълнителен директор на централата Иван Генов. АЕЦ "Козлодуй" е с най-ниска себестойност, някъде между 48 и 50 лева, но когато работи на 100% мощност. Ако централата е разтоварена, например и двата блока работят по 60%, разходите си остават същите, а приходите от производството са по-малки и себестойността се качва. Тя може да стигне до 70-75 лева и тази себестойност вече прави централата доста трудно конкурентна на пазара на електроенергия.

Генов посочи още, че идеята всички производители на ток да внасят пет процента от оборота си във фонд "Сигурност" на електроенергийната система означава да се намали с пет на сто цената на всеки производител: И тези, които са на загуба, не мога да си представя как ще работят. Накрая ще се получи, че НЕК уж има фонд от 5% да му помагаме, но няма да има производители, които да му дават. Иван Генов определи като абсурд АЕЦ "Козлодуй" да се налага да тегли заем, за да изпълни мерките за удължаване на живота на Пети и Шести блок на централата.

Заради неяснотата около цените на тока АЕЦ "Козлодуй" е загубила част от дългосрочните си договорености за продажбата на електроенергия. Това обяви също за БНР и настоящият директор на централата Димитър Ангелов. Същевременно НЕК започва да бави изплащането на дълговете си към атомната централа и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества. Юлияна Корнажева за предупрежденията на директора на АЕЦ "Козлодуй":

От "регулаторната криза“, както я определи Димитър Ангелов, засегнати са и производителите на ток и НЕК.
НЕК обикновено ни дължи около 130-140 милиона, като те в последно време, за съжаление, в последния месец са малко повече, тъй като възможностите на НЕК, а и на всички в тази реголаторна, да го кажем криза, в сектор "Електроенергетика“ създаде напрежение, създаде тежки условия за всички, които участват в процеса".
АЕЦ "Козлодуй" също губи, дори за известен период централата е била принудена да работи с по-малка мощност, каза още Димитър Ангелов:
Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледаше да участва само за ден напред или в 2-3 напред, тъй като няма представа какво ще стане, какви ще бъдат условията в по-дълъг период. В тези условия, отчитайки и гръцката криза, която също се отрази в някаква степен на продажбите на електроенергия - създаде явно проблеми на НЕК и той сега се разплаща в последния месец по-зле с нас.
Близо 40-те милиона лева, които АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да внася в бъдещия фонд "Сигурност" на електроенергийната система, централата се надява да намери като оптимизира работата си - каза изпълнителният директор на дружеството Димитър Ангелов.
Всички конвенционални централи, които ще внасят 5% от своя оборот във фонда, на практика ще калкулират този разход в своята цена, на която те продават енергията на свободния пазар и по този начин, по веригата, този разход ще стигне крайната цена на потребителите, със сигурност, на свободния пазар. Няма да стигне, тези разходи, които имат ВЕИ-тата, възобновяемите енергийни източници, тъй като тяхната цена е фиксирана и те не могат да я променят, но там, където цената може да се променя - на свободния пазар, естествено, че производителите ще калкулират този разход в крайната си цена.

Евентуалното поскъпване на тока за свободния пазар няма да доведе до фалити на предприятия, а цените на стоките ще се запазят или ще скочат съвсем малко. Това коментира социологът Тодор Галев. Според него бизнесът няма да повиши цените, тъй като ще трябва да запази пазарите си. Мерки в енергийния сектор са наложителни, но не и паническото им прилагане, каза още Тодор Галев:

Не вярвам, че преди изборите ще има повишаване на цените за битовите потребители, защото това ще е сигурен начин да ги изкараме на улицата. Никоя партия няма да си го причини преди изборите, даже напротив. Очаквам именно по този въпрос да има много спекулации и опозиционните партии да се опитват да нагнетяват напрежение, а управляващата коалиция да отстоява сегашната цена и да не позволи нейното вдигане.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965