EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АЕЦ „Козлодуй“ ще получи руско ядрено гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Козлодуй“ ще получи руско ядрено гориво

mail16:05 | 04.12.2019прегледи 3589 коментарикоментари 0


Росатом -ТВЕЛ АД и АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД подписаха договорни документи за доставка на руско ядрено гориво в България до 2025 г. включително. ТВЕЛ ще осигури комплексни доставки на ядрено гориво, които включват не само производството на горивните касети, но и предшестващите етапи на производствената верига – по този начин не е нужно централата да купува обогатен уран и да го предава на производителя на горивните касети.

Двата действащи енергоблока в АЕЦ „Козлодуй“ - № 5 и №6 с реактори ВВЕР-1000, работят с руско ядрено гориво, произведено от Новосибирския завод за химически концентрати (ПАО „НЗХК“), който влиза в състава на компанията за производство на гориво ТВЕЛ, която е част от „Росатом“.

От края на 2016 година за 6-ти енергоблок се доставя гориво от ново поколение - ТВСА-12. Внедряването на новото високоефективно гориво с повишено обогатяване на уран в твела позволи на българските енергетици още през 2017 г. да пристъпят към изпитания на енергоблока на мощност 104% от номиналната, а през април 2018 г. официално да преминат към експлоатация с повишена мощност. Увеличението на топлинната мощност пряко влияе за повишаване на ефективността на енергоблока.

            „ТВЕЛ предоставя на АЕЦ „Козлодуй“ цял комплекс услуги, които включват комплексни доставки на ядрено гориво, инженерингови и съпътстващи услуги, транспортиране на горивото до площадката на АЕЦ, което прави нашето пазарно предложение уникално. С българските си партньори приключихме успешно продължителния и сложен процес на договаряне за новия период. Убедена съм, че благодарение на това и в бъдеще ще бъдат осигурени високото ниво на безопасност на АЕЦ и надеждността на доставките на гориво при безусловно спазване на качеството и икономическа ефективност. ТВЕЛ винаги е гарантирала непрекъснати доставки на своите възложители. Тази година открихме нов логистичен маршрут, който ще осигури допълнителна надеждност на нашите доставки“, заяви президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

------------------------------

Компанията  за производство на гориво на „Росатом“ – ТВЕЛ, включва предприятия за производство на ядрено гориво, конверсии и обогатяване на уран, производство на стабилни изотопи, производство на газови центрофуги, а също научно-изследователски и конструкторски организации. Тя е единственият доставчик на ядрено гориво за руските АЕЦ.

ТВЕЛ осигурява ядрено гориво за 76 атомни реактора в 15 страни, изследователски реактори в 8 страни, а също така и транспортни реактори за руския атомен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, произведено от ТВЕЛ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 865