EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ „Белене” ще се изплати с времето, според експерти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Белене” ще се изплати с времето, според експерти

mail16:15 | 15.10.2010прегледи 798 коментарикоментари 0


България има политически мотиви, свързани с независимостта от руските енергийни ресурси, според руския анализатор Игор Краевский,  цитиран от сайта Полит.ру.
"Най-вече  схемата не е съгласувана докрай - кой какви дялове ще притежава, в каква  степен ще участва", отбелязва той.
 Според него допълнителните шест месеца за преговори по крайната цена на строежа на АЕЦ Белене  са необходими,  за да се обмисли всичко окончателно.
"Сама по себе си България е заинтересована от строежа на АЕЦ Белене", тъй като страната се нуждае от електроенергия, а  ако си спомним миналогодишното прекъсване на газовите доставки за Европа от Газпром, когато балканските страни останаха без газ,
ще им е нужен алтернативен източник от атомна енергия, продължава експертът. Той е на мнение, че става  въпрос най-вече за пазарлък, за решаване на въпроси за цените и условията.
"Разбира се, има някои политически мотиви, свързани с независимостта от руските енергийни ресурси в един или друг вид.
В случая има и икономически, и  политически елемент", отбелязва Краевский.
Като още един плюс за строежа на АЕЦ в България той посочва факта, че при сегашната структура на потребление на енергия в България, ще бъде възможен износ на електроенергия от тази централа към съседните страни, тоест още един допълнителен
източник на приходи.
Българският енергиен холдинг (БЕХ) продължи с шест месеца договора с руската компания Атомстройекспорт за строежа на АЕЦ Белене до 31 март 2011 година, припомня публикацията.
Енергийният потенциал на България ще расте и с времето АЕЦ Белене ще се изплати и ще носи дивиденти, включително и на българската страна, посочва друг енергиен експерт, Александър Пасечник, също цитиран от Полит.ру.
Той изтъква, че когато Бойко Борисов е станал премиер, руско-българските отношения са били застопорени, което се е отразило на всички енергийни пакети, не само в атомната сфера.
Според него са пострадали проектите за газопровод и петролопровод, а що се отнася до АЕЦ Белене, има принципни разногласия по установяването на постоянна цена на проекта - в зависимост от инфлацията. "Бойко Борисов посочва цифрата 7
милиарда евро. Но България няма пари", подчертава анализаторът от Фонда за национална енергийна безопасност в Русия.
Според Пасечник, след като германската компания RWE се отказа от участие  в проекта, сега се търси стратегически инвеститор - Сърбия или Китай. Експертът е на
мнение, че най-вероятно това ще бъде Сърбия, която проявява голям интерес и чака решение от България.
По думите на Пасечник, тук освен политическите противоречия има и икономически аспекти. Той припомня, че след кризата България не се е възстановила и е имало проблеми с инвестициите, поради което сделката се е отлагала. Работата е там, изтъква
експертът, че колкото повече се отлага, толкова по-високи ще бъдат потенциалните сметки. "Те могат да растат, защото атомната индустрия има свойството да поскъпва. Още повече сега, когато европейската икономическа система излиза от кризисния период и навлиза в посткризисен - поскъпват материалите, строителните компоненти, проектната документация, променя се ситуацията на регионалния пазар и конюнктурата", обясни руският анализатор.
Според него ако сега българите тръгнат да развалят договора, ще трябва да платят неустойка, като Атомстройекспорт може да поиска сума от порядъка на 2 милиарда евро. Тази сума е съпоставима с инвестициите от българска страна, добави той. До
този момент българите не са вложили нищо и  проектът беше замразен. Сега има споразумение за продължаване  с шест месеца и ако се намери инвеститор, строежът ще продължи.
"Отказвайки се от продължаване, правителството на България можеше да предизвика скандал и тогава щеше да се провали целият енергиен пакет - би забуксувал Южен поток и Русия сигурно би включила  Румъния към този проект", прогнозира Пасечник. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg