EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ „Белене” продължава с руски 2 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Белене” продължава с руски 2 млрд. евро

mail10:56 | 30.12.2009прегледи 840 коментарикоментари 0


За да продължи проектът АЕЦ „Белене” през следващите две години ще са нужни 2 млрд. евро изчислил икономическият министър Трайчо Трайков, който съобщи за своите изчисления пред журналисти.
Както е известно България не разполага с подобни средства, стратегическият инвеститор в лицето на немската RWE  се оттегли преди повече от месец . Нов инвеститор засега не се появява.
Русия обаче изрази готовност да финансира проекта на 100%, ако се вярва на думите на руския енергиен министър Сергей Шматко, бивши председател на Атомстройекспорт, компанията спечелила търга.
Вчера Трайков каза,  че Белене продължава, като руската страна се е съгласила да го финансира през следващите две години, като затова ще получи 50% от бъдещата ядрена мощност.  Подобно споразумение щяло да бъде възможно при условие, че руснаците позволят обратно изкупуване и намаляване на техния дял, като той се придобие от други компании.
Какво обаче е реалното бъдеще на руската АЕЦ в град Белене?
Според обясненията на Трайков повече нито бюджетът, нито НЕК ще поемат финансови ангажименти в строителството под формата на кеш плащания или държавни гаранции.
Делът, който българската държава ще си запази в централата, както и този за чуждия инвеститор, ще бъде определен от новия консултант, търг за избора на който се очаква Българският енергиен холдинг (БЕХ) да обяви през януари, допълни Трайков.
Досега България е прахосала в Белене по думите на финансовия министър Симеон Дянков 800 млн.лв.
Реално остават само руските пари и тяхната технология.
Всъщност мнозина български експерти – съветски възпитаници при това, признават, че проблемът при този ядрен проект не е толкова цената на централата, която според оптимистични оценки ще бъде около 10 млрд.евро, а в руската технология, която ще се използва.
Това беше причината за спирането и на четирите блока на АЕЦ „Козлодуй”.
Освен това ВВЕР-1000 реакторите, които руснаците твърдят, че били трето поколение на практика нямат лиценз за инсталиране в ЕС.  През април се очаква ядрените регулаторни органи да ЕС да се произнесат по тяхната надеждност.
Руснаците отчаяно се стремят да се установят на пазара на ЕС, но засега не успяват да пробият на практика никъде освен в България.
Няма страна от общността, която е обявила, че ще се строи ядрена централа и да се е обвързала с руска технология.
Преди две седмици турски съд отмени търга за изграждане на първата в страната АЕЦ, който бе спечелен от същата Атомстройекспорт.
Засега руснаците извън Русия са построили реактори в Китай /с огромно закъснение/, в Иран /все още не е открито съоръжението/ и сега в България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg