EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ "Козлодуй" продава добре на външния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Козлодуй" продава добре на външния пазар

mail15:35 | 04.06.2010прегледи 1137 коментарикоментари 0


Политиката на прозрачност в АЕЦ "Козлодуй", която въведохме, доведе до много по-добри резултати от тези, които щяха да бъдат налице, ако продължаваха старите процедури. Това заяви във времето за парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Ефектите на икономическата криза се почувстваха повече към средата на 2009 г. в резултат на погрешната политика и първоначално бяха обхванати предприятията от химическата и преработващата промишленост, посочи Трайков.
Вследствие на кризата средното ценово равнище на електроенергията на регионалните пазари е спаднало с около 50%.
През 2008 г. цените на електроенергията бяха 70-110 евро на мегаватчас, а през първите три месеца на 2010 г. са от 35 до 45 евро на мегаватчас, твърди икономическият министър Трайков.
Благодарение на мерките, въведени от новото ръководство на АЕЦ "Козлодуй", успяхме да задържим пазарно съобразени цени, по които централата продава продукцията си на свободния пазар, добави той.
През 2008 г. постигнатите цени на износ с включени такси за пренос и достъп са около 50 евро, при пазарна цена на основните ни експортни пазари от 85 евро на мегаватчас, посочи министърът.
През 2010 г. цената, на която изнася ток АЕЦ "Козлодуй", е 41 евро на мегаватчас, а средната цена на пазарите, на които страната изнася, е 45 евро на мегаватчас, посочи той. Тези данни според него говорят за постигната икономическа ефективност в условията на криза.
Логично е да има тенденция на спад в цените на АЕЦ "Козлодуй" заради кризата, но че извършените прозрачни процедури показват раздвижване на пазара в положителна посока. Друга възможна мярка е увеличаването на дела на енергията, продавана на свободния пазар. В момента този дял е 29 процента, отбеляза Трайков.


Тагове: ток, цени, пазари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg