EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

АЕЦ "Козлодуй" не иска нова цена на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Козлодуй" не иска нова цена на тока

mail06:30 | 04.03.2014прегледи 971 коментарикоментари 0


От лятото на миналата година досега дълговете на Националната електрическа компания към АЕЦ „Козлодуй“ са намалели от 350 на 110 милиона лева. Това съобщи изпълнителният директор на централата Иван Генов, цитиран от БНР, по време на отчета за дейността през изминалата година: Когато се върнах на работа в централата, НЕК дължеше на АЕЦ"Козлодуй" 350 милиона, а АЕЦ"Козлодуй" дължеше на държавата чрез БЕХ 279 милиона. От семтември до февруари успяхме да платим тези 79 милиона на БЕХ към бюджета. 200 милиона от задълженията на АЕЦ"Козлодуй" към БЕХ ги прехвърлихме от НЕК към БЕХ и свалихме по този начин задълженията на НЕК към АЕЦ"Козлодуй". Генов обясни, че в момента има разсрочено плащане в размер на 94 милиона лева задължения на НЕК към АЕЦ"Козлодуй", които трябва на равни вноски да бъдат изплатени до края на годината.

За разлика от електроразпределителните дружества, АЕЦ „Козлодуй“ няма да иска повишаване на цената на тока. Според изпълнителния директор, за да бъде обезпечена дългосрочно ниската цена на тока, животът на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ-а трябва да бъде удължен. По този повод от централата поискаха да бъдат освободени от дивидента в размер на 80 %, който плащат на държавата до момента, в който бъдат удължени сроковете за експлоатация на двата работещи енергоблока в „Козлодуй“. Дивидентът бе увеличен от 50 на 80 на сто по време на управлението на ГЕРБ.

Експлоатационните срокове на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" изтичат през 2017-та и 2019-та година. Най-важният енергиен проект на страната е удължаване на живота им, обясни Иван Генов. Според него това ще струва на централата около 400 милиона евро. Очаква се парите да бъдат набавени от самата централа, без теглене на кредит. Важното е парите, които можем да ги изкараме като печалба да останат в Козлодуй, а не да се вземат като дивиденти и да отидат в бюджета, каза още директорът на централата. От ръководството на АЕЦ "Козлодуй" обясниха, че вече са поискали чрез БЕХ и чрез енергийния министър дивидентът за АЕЦ-а да отпадне.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" категорично отказа да коментира по същество преговорите с американската компания "Уестингхаус" за строеж на 7-ми блок на "Козлодуй": Всички преговори вървят трудно. Всяка страна иска да защитава своите интереси.
По повод коментарите в публичното пространство, че България няма нужда от нови ядрени мощности от централата обясниха, че енергийното министерство ще излезе с анализ по темата. Информацията за него, обаче се подава от АЕЦ "Козлодуй". Кой може в момента да каже, че след 20-30 години просто няма да има нужда от тази електроенергия. Тогава много по-малко ще бъде натоварването на ТЕЦ-овете, според мен. Най-зелената енергия това е електроенергията от атомни централи, коментира Иван Генов.


Тагове: АЕЦ, НЕК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg