EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ Бушехр заредена с гориво най-после

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ Бушехр заредена с гориво най-после

mail09:10 | 11.05.2011прегледи 784 коментарикоментари 0


Зареждането с гориво на иранската АЕЦ Бушехр е приключило с помощта на руски инженери и се очаква централата да бъде включена към енергийната мрежа на страната до 9 юли, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на в. "Техеран таймс". Централата започна да работи при слабо натоварване, което е решаваща стъпка към окончателното й пускане в действие, съобщи днес руската компания, построила централата, цитирана от Reuters.
Реакторът, който е близо до Персийския залив, е доведен до "минимално контролирано равнище на мощността" в неделя, информира РИА Новости, която се позова на държавната компания Атомстройекспорт. Тя уточни, че е задействан самоподдържащ се процес на ядрено делене в единствения реактор в Бушехр. През август 2010 година започна зареждането на гориво в реакторното отделение и подготовката за пускане в действие на АЕЦ Бушехр - първата иранска ядрена електроцентрала, построена от Русия. Реакторът трябваше да бъде пуснат с пълна мощност през пролетта, но през февруари руските специалисти препоръчаха горивото да се извади обратно за допълнителни технически операции.
Руската агенция за ядрена енергия - Росатом - обясни, че горивото трябвало да бъде почистено и реакторът да бъде проверен след откриване на повреди в една от четирите охладителни помпи, уточнява Франс прес. АЕЦ Бушехр, с проектна мощност от 1000 МВт, е символ на стремежа на Иран да се сдобие с ядрена енергетика. Тя беше открита с много шум през август 2010 година след 35 години на различни обрати - проектът на германската компания Siemens, започнал през 1975 година, беше спрян от ислямската революция през 1979 година, после от войната срещу Ирак, след
което бе поет от Русия през 1995 година. Различни технически, финансови и политически затруднения впоследствие доведоха до десетки години закъснение с графика, който предвиждаше пускането в експлоатация на централата през 1999 година. Русия отговаря за доставката на ядреното гориво, оборудването, технологиите и подготовката на иранските специалисти.

 


Тагове: АЕЦ, Иран, гориво
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg