EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене" трябва да се завърши

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене" трябва да се завърши

mail18:15 | 29.06.2023прегледи 515 коментарикоментари 0


АЕЦ "Белене" може да бъде завършена, ядрената енергетика не е под санкциите на ЕС, това каза в Националния пресклуб на БТА в Плевен проф. Румен Гечев, народен представител от Парламентарната група на "БСП за България".

"Ядрената енергетика може да се развива, да се купува ядрено гориво, да се довършват реакторите, които са български. Дали ще участват руснаци, пакистанци, французи или американци няма никакво значение", добави депутатът от БСП.

"Това, което става с дефицита на електричество в Европа и летежа на цените показва, че ние сме били прави", каза проф. Гечев.

Според него АЕЦ "Белене" може да носи милиарди за фондовете за деца, за млади семейства, бизнеса, за образование, за здравеопазване. Той подчерта, че доставените реактори на площадката, определена за бъдещата втора атомна централа у нас, са български, а не руски, защото са платени "до стотинка, вложени са три милиарда". 

По повод дебатите около приемането на държавния бюджет с предлаган от управляващите дефицит от три процента, проф. Гечев коментира, че в света не съществува класация на държавите коя какъв бюджетен дефицит има, а се гледа какъв е стандартът на живот, покупателна способност, достъп до образование и здравеопазване на населението, конкурентоспособност на икономиката.

"Развитите европейски страни през последните 3-4 години достигаха дефицити до 12 процента, сега се стремят да ги свалят, но не се колебаят, когато има икономическа криза или независимо какви са причините, да увеличават бюджетните разходи, за да спасяват семействата и бизнеса", подчерта проф. Гечев. 

Той изрази мнение, че е нужна промяна в данъчната система на България като се въведе прогресивно данъчно облагане. "Политиците не обичат да говорят за промяна на данъците, тъй като не печелят гласове от това. Но ще трябва да вземем решение - дали ще имаме по четири-пет нови милионери всеки месец в България, но и имаме по няколко хиляди нови бедни, които не могат да вържат двата края, дали ще станем африканска държава от най-неразвитите или от латиноамерикански тип от най-бедните, или ще направим нещо, с което да финансираме бюджета си така, както трябва. Няма държава, която да е с модерна инфраструктура, добро образование и здравеопазване и да е с десет процента данък и с нисък бюджетен дефицит“, обясни проф. Гечев. 

Народният представител каза още, че от социалистическата партия ще предложат алтернативен вариант за бюджета, ще се придържат към финансовата дисциплина, но ще предложат решения, свързани със запазване и защита на всички социални придобивки, за които "БСП положи огромни усилия".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg