EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене" стимулира руската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене" стимулира руската икономика

mail19:42 | 14.07.2009прегледи 779 коментарикоментари 0


България е страната, която в най-голяма степен от страните от Централна и Източна Европа е разхлабила фискалната си политика през последните 12 месеца, за да може да смекчи ефекта на глобалната финансова и икономическа криза върху собствената си икономика, създавайки стимули за вътрешно търсене. За съжаление този ефект не беше цялостно абсорбиран от българската икономика, защото в края на миналата година голяма част от средствата, изхарчени от правителството през ноември и декември, бяха за проекта АЕЦ "Белене". Това каза на пресконференция днес главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов, представяйки последните икономически прогнози на икономическия екип на банката.
Средствата, изразходвани за проекта АЕЦ "Белене" създават стимули за руската, а не за българската икономика, защото те са за закупуване на стоки и услуги от Русия, посочи Павлов.
Анализът на УниКредит Булбанк, в който са се включили 10 икономиста от цялата банкова група, показва, че спадът в българската икономика се задълбочава през вторите два месеца на второто тримесечие и достига до 21.1 процента средномесечно.
Спадът при експортно ориентираните производства като текстил, дървен материал и изделия от него, хартия, картон и други, е най-значителен, докато при така наречените "ациклични сектори" - производството на храни и напитки той е най-нисък, отчете Павлов. Сериозно забавяне се забелязва в секторите, които в най-голяма степен се възползваха от бума в инвестициите и кредита като строителство и недвижимите имоти, показва анализа на УниКредит Булбанк. С 9 процента е намаляла заетостта в сектора на финансовото посредничество – банки, застраховане, лизинги, пенсионни компании, посочи Павлов.
Смятаме, че недостигът на чуждестранен капитал ще се отрази по-тежко на българската икономика, отколкото върху останалите нововъзникващи пазари в Европа, отбеляза Кристофор Павлов.
Индикаторите за бизнесклимата регистрират най-ниските си стойности от началото на прехода и то във всички сектори - промишленост , услуги, строителство, търговия, добави той. Това означава, че можем да очакваме значителен спад на БВП през трето и четвърто тримесечие, каза икономистът. Увеличаването на разходите за обслужване на кредитите прави невъзможно да очакваме повишаване на потребителските разходи, което да смекчи рецесията. Индивидуалното потребление е затруднено и от рязкото влошаване на пазара на труда, отчитат от УниКредит Булбанк.
Жалко е, че пропуснахме възможността в годините на бума да редуцираме средствата, преразпределяни чрез бюджета, коментира още Кристофор Павлов.
Смятаме, че правителството дава заявка за справяне с корупцията и за съкращаване на публичните разходи, за реформиране на секторите на образованието и здравеопазването.
Това може да се направи от политици, които повече ценят бъдещето, отколкото настоящето, а такива политици има малко не само в България, но и в света, надявам се в десноцентристката коалиция, която се очертава да има такива политици, каза Павлов.
В отговор на въпрос на БТА дали смята, че проектът АЕЦ "Белене" трябва да бъде замразен на този етап Павлов каза, че България е бедна страна и трябва разумно да използва ресурсите си. Не смятам, че голяма част от ресурсите ни трябва да се използват за проект, ползите от който са съмнителни, посочи икономистът.
Ако аз можех да решавам, щях да използвам тези ресурси, за да правя реформи в образователната и здравна система, добави Павлов.
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, отбеляза, че проектът, ако е изгоден , може да бъде реализиран на базата на частен инвеститорски интерес, а не с публични средства.
Няма и следа от картелно договаряне и подобни практики в банковия сектор, заяви Хампарцумян в отговор на въпрос за започналата проверка на Комисията за защита на конкуренцията.
Той отбеляза, че е въпрос на дискусия дали използването на полиция при искането на информация е най-адекватният начин на действие.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101