EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене" - никой не казва категорично "не"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене" - никой не казва категорично "не"

mail12:00 | 08.08.2011прегледи 491 коментарикоментари 0


Независимо че конфликтът около изграждането на АЕЦ "Белене"  се изостри, Русия и България решиха да продължат преговорите и  да формират работна група, която предстои да проучи  възможностите за финансиране на проекта. Засега обаче  "Атомстройекспорт" не е оттеглил иска си към българската страна, която дължи 58 милиона евро на руската компания, отбелязва  вестник "Комерсант". Основните претенции на България са насочени тъкмо към  финансовата съставка на проекта на "Атомстройекспорт". След като основният инвеститор - германската Ер Ве Е, се изтегли от  проекта през 2008 г., българската Национална електрическа  компания (НЕК) не успя да намери друг партньор, който да  финансира строежа. Русия предложи кредит, който би дал  възможност да се започне работа по проекта, но България не се  съгласи. Освен това, властите на страната настояват да бъде  намалена цената на АЕЦ - "Росатом" заявяваше, че е готов да  построи "Белене" не по-евтино от 6,3 милиарда евро, пише  всекидневникът. НЕК сключи договор с британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC),  която да представи финансова оценка на проекта, напомня  изданието. Според негов източник в руската държавна корпорация  "Росатом", в чиято структура е и "Атомстройекспорт", работната  група не включвала засега представители на Ейч Ес Би Си.  Източникът обаче не изключва оценката на финансовия консултант  да повлияе върху позицията на София.
"Росатом" предложи на българското икономическо министерство  "пътна карта" на най-належащите дейности по проекта. Тя съдържа  спектър от възможни схеми за осъществяването му, обсъдени
по-рано от страните, посочва вестникът. Източникът му уточнил, че "Росатом" например все още била
готова да започне строежа с кредит от Русия или със собствени  средства при условие, че на Русия бъде прехвърлен дял от  "Белене".  Не е определена крайна дата, до която София трябва да вземе  решение за избора на конкретна схема, пише изданието. Според  неговия източник, преговорите може да се водят до 1 октомври,  когато изтича срокът на поредния анекс към договора за  изграждането на АЕЦ "Белене" между НЕК и "Атомстройекспорт".  Преговорите за "Белене" ще продължат, "тъй като никой не  казва окончателно "не", коментира руски експерт, цитиран в  материала. Имаше обективни причини проектът да бъде забавен - икономическата криза, после аварията в японската АЕЦ "Фукушима  1" наложиха допълнителни анализи. За "Росатом" обаче АЕЦ  "Белене" е между другото и въпрос на престиж, изтъква  специалистът.
Според него, ако се откаже от строежа на централата, руската страна естествено ще може да получи от България неустойка по  съдебен ред (към един милиард евро по оценки на източници от  корпорацията, вмята "Комерсант"), но е от значение и  присъствието на "Росатом" на пазара в този регион. България обаче има алтернативи и ако Русия се отдръпне,  партньор на София в атомната сфера може да стане някой от  конкурентите на "Росатом", примерно "Уестингхаус", предупреждава експертът на "Комерсант".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg