EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Адевърул: Румъния остава в криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Адевърул: Румъния остава в криза

mail10:15 | 03.05.2010прегледи 812 коментарикоментари 0


Румъния излиза от рецесията, но не и от кризата, пише днес румънският вестник „Адевърул”. Според икономисти населението ще усети ефекта от това развитие много по-късно и тази година няма да бъде постигнат значителен растеж на Брутния вътрешен продукт. Много вероятно е Международният валутен фонд да коригира надолу прогнозата си за растежа през тази и следващата година. Неотдавна фондът намали на 0,8% прогнозата си, макар че през декември беше по-оптимистична – 1,3%. Икономистите предвиждат растеж през две последователни тримесечия тази година – третото и четвъртото.
Дефицитът по текущата сметка е намален от 12% от БВП през 2008 г. на 5 % през 2009 г. Публичният дълг не е голям в сравнение със средните европейски показатели, но се е удвоил през последните две и половина години. Икономисти посочват, че страната не може да има дълг на ниво над 35% от БВП. През февруари публичният дълг бе 28,7%. Промишлеността и износът могат да повлияят за увеличаване на БВП, но те имат нужда от помощ като инвестиции в инфраструктурата. Румъния е изправена пред година на преход, с много скромно възстановяване, отбелязва вестникът.
Въпреки недобрите икономически условия, Румъния трябва да преследва целите си по присъединяване към еврозоната най- късно през 2015 г., заяви румънският евродепутат Теодор Столожан в края на миналата седмица. По неговите думи присъединяването на Румъния към еврозоната ще бъде трудно, но не трябва да се отлага.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159