EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Агнешкото преди Великден с 31.6% по-скъпо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Агнешкото преди Великден с 31.6% по-скъпо

mail15:40 | 15.04.2011прегледи 717 коментарикоментари 0


Цените на едро на агнешко месо - цяло агне, в рамките на страната се движат в диапазона от 10,75 до 13,60 лв./кг кланично тегло. Най-ниското ценово ниво е регистрирано в Кърджали, а най-високото - в Шумен, сочи седмичната справка за средните цени на пилешко месо, агнешко месо и яйца на МЗХ. Спрямо предходния период е регистриран ръст на цените на дребно на цяло агне в магазинната мрежа в повечето области - в диапазона от 0,8 на сто в София до 31,6 на сто във Велико Търново и Търговище. В пет области - Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил и Сливен не е отчетено изменение. Цените на агнешкия бут и плешката - и на едро, и на дребно, също бележат увеличение спрямо предишната седмица и за областите, за които е налична информация е регистрирано възходящо движение в рамките на 0,8-26,1 на сто. Цените на едро на замразеното пилешко месо се движат в границите от 3,17 лв./кг до 4,40 лв./кг. В преобладаващата част от областите на страната се наблюдава леко покачване на цената на едро - от 0,3 на сто в Пазарджик до 1,2 на сто в Благоевград, в сравнение с предходната седмица.
Цените на дребно запазват нивата си от предходния период в по-голямата част от областите. Единствено в четири областни центрове - Благоевград, Кюстендил, Кърджали и Добрич - се регистрира известно нарастване, най-съществено в Благоевград и Кюстендил - с по 6 на сто. Най-висока цена в магазинната мрежа е отчетена в Шумен - 4,95 лв./кг, а най-ниска в Пловдив - 3,70 лв./кг. Монтана е областта, в която цената на дребно бележи спад - 2,1 на сто спрямо миналата седмица. Прясно охладеното пилешко месо се търгува на едро в границите от 3,80 лв./кг до 4,80 лв./кг , съответно в Търговище и Смолян. Ръст на средната цена на едро е отчетен в Пазарджик и Смолян - 6,7 на сто и Пловдив - 6,3 на сто. Наличната информация показва намаление единствено в София - с 3,2 на сто. Цените на дребно на прясно охладените пилета са в диапазона 4,74 лв./кг - 5,59 лв./кг. Най-висока цена е регистрирана във Враца и Монтана, а най-ниска в Кърджали и Хасково. Повлияни от ръста в цената на едро, в Пазарджик, Пловдив и Смолян цените на дребно също бележат нарастване - от 6,4 на сто до 6,7 на сто. Макар и
минимален /- 0,2 на сто/ в Стара Загора е отчетен спад на цената на дребно на пилешкото месо - прясно, охладено, спрямо предходния период на наблюдение. В рамките на цялата страна, Враца и Монтана са областите с най-голям марж между цените на едро и дребно - от 1,39 лв./кг. В по-голямата част от областните центрове цената на едро на яйцата се запазва на равнището от предходния период - за яйца, размер М нивото им е от 0,16 до 0,20 лв./бр. За разглеждания период цени на едро за размер L не са наблюдавани.
Спрямо изминалата седмица, само на борсите в Благоевград, Добрич и Смолян, яйцата се търгуват на по-ниска цена /от -5,9 до -5,3 на сто/. В сравнение с предходния период, в повечето области нивото цените на дребно в магазинната мрежа остава непроменено и се движи в границите 0,18 - 0,23 лв./бр. , яйца, размер М. Цените на дребно на яйцата размер L за периода се движат в диапазона от 0,20 до 0,27 лв./бр. Най-скъпо се продават яйцата в магазините във Враца, Ловеч и Монтана, а най-евтино - в Търговище. В сравнение с изминалата седмица, в по-голяма част от областните центрове, цената на дребно на този размер яйца се запазва на същото ниво.
 


Тагове: цени, храни, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg