EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Агенциите по Рибарство с общи планове за Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Агенциите по Рибарство с общи планове за Черно море

mail10:00 | 10.05.2012прегледи 539 коментарикоментари 0


Правилата, условията за риболов и опазване на рибните ресурси в Черно море бяха обсъдени на работна среща във Варна между Изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и Румъния, представители на Европейската комисия, представители на Гранична полиция на двете държави и представители на браншови рибарски организации. Срещата бе по инициатива на браншова риболовна организация “Черноморски изгрев” и организирана със съдействието на ИАРА.
Изпълнителният директор на ИАРА Драгомир Господинов откри срещата, като подчерта, че като страни-членки на ЕС, България и Румъния носят обща отговорност за контрола на риболова и опазване на рибните ресурси в Черно море и в тази връзка е необходимо двете Агенции да хармонизират дейностите си.
На срещата между Агенциите по рибарство на България и Румъния и ЕК се обсъди равния достъп в общоевропейските води за улова на риба, като целта бе да се определят точно правилата по отношение на контрола, който трябва да извършват съвместно Агенциите по рибарство на България и Румъния, както и на двете Гранични Полиции. Акцентът в срещата бе поставен върху това да няма никакво значение дали рибарите се проверяват от румънски или български власти и те да извършват еднакъв по вид проверки и да изискват едни и същи документи.
Представителите на ЕК Хавиер Васкес и Антонио Сервантес представиха пред участниците в срещата общата рамка на контрола във водите на ЕС, както и правата и задълженията на контролните институции. Те говориха и по въпроса свързан с борбата с незаконния, нерегулиран и недеклариран риболов и правата и задълженията на администрациите на страните-членки и рибарите. На срещата се постави въпроса и за извършвания свръх улов от страна на Турция, тъй като България и Румъния имат квотен принцип, а турците нямат. Представителите на Европейската комисия, заявиха, че се водят разговори с Турция по отношение на свръхулова, който осъществяват турските рибари.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg