EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Автобусният бранш търси държавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Автобусният бранш търси държавата

mail09:00 | 24.06.2011прегледи 635 коментарикоментари 0


Експертна група ще обсъди предложенията, свързани с безопасността и сигурността при извършването на автобусни превози на пътници и ще предложи законодателни промени. За това се договориха министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и представители на браншовите организации в областта на автобусните превози по време на провелата се кръгла маса. Дискусията е инициирана от транспортното ведомство по повод трагичния инцидент от последните дни на автомагистрала „Тракия”.
Експертната група ще започне своята работа в началото на юли. До тогава браншовите организации ще изпращат своите предложения, които в последствие ще бъдат обобщени и обсъдени от експертите. В експертната група ще бъдат включени представители на администрацията, бранша и специалисти по пътна безопасност. В най-кратки срокове експертите ще излязат с обща позиция за промени и мерки, които да доведат до окончателно решаване на всички наболели въпроси при автобусните превози.
По време на разговорите бяха обсъдени различни предложения, отправени от браншовите организации, за подобряване на безопасността и сигурността на автобусните превози. Автобусните превозвачи поискаха държавата да контролира предпътните технически и медицински прегледи, както и да се увеличат съвместните проверки на МВР и ДАИ. Те призоваха и за повишаване на административния капацитет на ДАИ; преразглеждане на съществуващата транспортна схема; завишаване на изискванията към сервизните бази на автобусните превозвачи; увеличаване на часовете при обучението на водачите; при сериозни нарушения да се отнемат лицензите на автобусните фирми; да се намерят варианти за стимулиране на фирмите, които инвестират в нови транспортни средства.
По време на срещата министър Ивайло Московски заяви, че автобусните превозвачи трябва да обръщат повече внимание върху техническото състояние на своите автобуси. Ще се търсят варианти за по-сериозни санкции при установяване на нарушения. В момента се проучва и възможността за допълнително стимулиране на служителите, отговарящи за контрола в Автомобилна администрация. По този начин се цели намаляване на корупционните практики и повишаване на успеваемостта при проверките, каза още министър Московски. Той обяви, че се работи усилено за въвеждането но нови изисквания при извършването на периодичните годишни технически прегледи. Новите изисквания ще включват – технически средства за заснемане и документиране на извършвания преглед; въвеждане на информационна система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи; наблюдение на техническите прегледи в реално време. По този начин ще бъдат ограничено до минимум възможността за извършването на фиктивни технически прегледи.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg