EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Автобусните пътници - по-защитени в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Автобусните пътници - по-защитени в Европа

mail17:30 | 15.02.2011прегледи 664 коментарикоментари 0


Пътуващите с автобуси вече ще са по-добре защитени в Европа, след като днес Европейският парламент окончателно гласува закон за правата на пътниците при закъснения или анулиране, предаде Франс прес.
Досега само пътниците ползващи кораби, влакове или самолети имаха право на компенсации в случай на закъснения. Според новия регламент от пролетта на 2013 година операторите трябва да предложат на пътниците на автобуси при закъснение от над 2 часа на заминаването пренасочване до крайното местоназначение без допълнително заплащане или възстановяване на цената на билета, се уточнява в прессъобщение от Европейския парламент.Повредени или загубени багажи ще бъдат обезщетявани до 1200 евро.
Регламентът се прилага за всички редовни национални или трансгранични услуги на дълги разстояния (над 250 км).Ако превозвачът не предложи този избор, то пътниците имат право на обезщетение в размер на 50 на сто от цената на билета плюс възстановяването на платената сума. Автобусната компания трябва да изплати обезщетението до един месец след подаване на иска, се посочва в прессъобщението.При закъснение на заминаването с повече от 90 минути, превозвачът трябва да предложи на пътниците безплатно закуски, храна или напитки. При прекъсване на пътуването, произшествие или закъснение, което налага да се пренощува на място,
автобусната компания трябва да поеме и до две нощувки (на стойност до 80 евро на нощ).
Горепосочените правила няма да важат за случаи, когато автобусните оператори са възпрепятствани да извършат безопасно пътуване поради лоши атмосферни условия или природни бедствия.
Повредени или загубени багажи ще бъдат обезщетявани до 1200 евро, а при повреда на помощни средства като инвалидни колички ще се изплаща пълно обезщетение. В случай на смърт или телесна повреда в резултат на злополука, операторът дължи обезщетение в размер до 220 000 евро (или повече, ако това се предвижда от националното законодателство), се посочва в прессъобщението на Европейския парламент.
За да бъдат в състояние да предложат адекватна помощ на пътниците с увреждания, които са заявили това най-малко 36 часа преди тръгването, обслужващият персонал на автобусите трябва да е преминал специално обучение. Когато операторът не е в състояние да предложи адекватна помощ, пътниците с намалена подвижност могат да изберат свой придружител, който да бъде с тях по време на пътуването без да плаща допълнително.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg