EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия ще подкрепи България за Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия ще подкрепи България за Шенген

mail13:30 | 19.09.2012прегледи 591 коментарикоментари 0


На заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през октомври Австрия ще заеме положителна позиция за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с австрийския му колега Хайнц Фишер във Виена, съобщи пресслужбата на президенството. Австрия счита, че зададените рамки и предпоставки за членство в Шенген са изпълнени от страна на България. Президентът Хайнц Фишер изрази убеденост, че много други европейски страни споделят позитивната позиция на Австрия по отношение на подготовката на България за Шенген. По думите му обаче, много е важно всички държави да бъдат убедени и да дадат зелена светлина за присъединяването на страната ни към зоната без граничен контрол. „Правната сигурност е основа за развитието на стопанските отношения, подчерта още австрийският държавен глава.
Президентите Плевнелиев и Фишер обсъдиха икономическите отношения между двете страни, като припомниха, че Австрия е вторият по значимост инвеститор в България. С 15-20% годишно расте броят на австрийските туристи в България, въпреки кризата, и това се дължи на силните основи на двустранното сътрудничество, подчерта президентът на България. Държавният глава смята, че освен инвестиционното сътрудничество в областта на енергетиката, България може да привлече повече австрийски инвестиции в рамките на програмата за енергийна ефективност, за изграждането и обновяването на пътната инфраструктура, както и за развитие на зимната туристическа инфраструктура, в която Австрия има голям опит. Росен Плевнелиев допълни, че страната ни инвестира много и в изграждането на електронното правителство, в която област двете страни имат подписано двустранно споразумение за сътрудничество.

В рамките на посещението на президента във Виена се състоя българо-австрийски бизнес форум. В него участваха 400 представители на австрийския бизнес и 30 бизнесмени от България. Договор за 30 млн. евро между българска и австрийска фирма за производство на детайли от чугун във ВиК-сектора бе подписан в рамките на българо-австрийски бизнес форум във Виена. БТА съобщава, че има възможност за постигане на споразумение от българската компания с друга австрийска фирма за производство на части и детайли за вагони и локомотиви и за жп инфраструктура.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg