EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия: Сериозен спад на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия: Сериозен спад на инфлацията

mail13:02 | 05.02.2024прегледи 424 коментарикоментари 0


Според експресната оценка, публикувана от Статистическия институт на Австрия, нивото на инфлацията в страната за януари e 4,5 процента. Това е най-ниското равнище на инфлацията от декември 2021 г. и се дължи предимно на плавното повишаване на цените на енергията. Цените на електроенергията имаха по-скоро потискащ ефект за инфлацията като цяло. В сравнение с еврозоната обаче инфлацията в Австрия все още е значително по-висока.

Цените в много други сектори също са се повишили по-незначително в сравнение с последните месеци, заяви генералният директор на Статистическия институт на Австрия Тобиас Томас в съобщение до медиите. 

"От пика преди една година нивото на инфлация вече е намаляло повече от два пъти. За 2024 година експертите очакват допълнително намаляване наполовина в сравнение с 2023 година", отбеляза министърът на финансите Магнус Брунер.

Инфлацията в еврозоната е спаднала незначително (-0,1 прозентен пункт) през първия месец от годината, макар и от далеч по-ниско ниво, отколкото в Австрия. Потребителските цени през януари в еврозоната са нараснали с 2,8 процента в сравнение със същия месец на миналата година, обяви статистическата служба на ЕС Евростат в първоначалната си оценка. 

По този начин ценовата тенденция в еврозоната се доближава до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2 процента в средносрочен план. В продължение на около година и половина ЕЦБ противодейства с резки повишения на лихвените проценти на инфлационния натиск, който през есента на 2022 година достигна рекорд от 10,7 процента. Очаква се през тази година ЕЦБ да намали значително лихвените проценти поради спадащата инфлация, съобщава електронният сайт ОРФ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg