EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия представи Закон за принос към енергийната криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия представи Закон за принос към енергийната криза

mail17:30 | 22.11.2022прегледи 598 коментарикоментари 0


Вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер и министърът на финансите Магнус Брунер представиха подробна информация около заплануваното приемане на Закона за принос към енергийната криза, който ще бъде внесен в парламента. Законът предвижда петролните и газовите фирми да внасят като данък част от своите печалби, а за производителите на електричество се въвежда таван на печалбите.

Тази мярка ще осигури от 2 до 4 милиарда евро, които ще бъдат използвани за подкрепа на домакинствата и бизнеса. За петролните и газовите фирми като база за зичисляване на дължимите суми ще се използва средната печалба в годините 2018 – 2021. Ако актуалната печалба е над 20 процента от средната печалба през базовия четиригодишен период, то 40 процента от нея ще бъдат внесени като данък.

Но тъй като върху печалбата се налага и корпоративен данък, то процентът се увеличава и достига 65 процента от печалбата, поясни Вернер Коглер. Ако фирмите успеят да докажат, че инвестират във възобновяема енергия, процентът спада от 40 на 33 процента.

За произвеждащите електроенергия, респ. търгуващите с електроенергия фирми максималната допустима печалба е 180 евро на мегаватчас. Максималната допустима печалба намалява на 140 евро на мегаватчас, в случай че не може да бъде доказано инвестиране във възобновяема енергия. Въвежда се и долна граница, за да бъдат защитени малките производители, но предстои да се определят детайлите, допълни финансовият министър.

Мерките ще са валидни до края на 2023 година и за предприятията, работещи с фосилни енергоносители, влизат в сила от 1 юли тази година. Таванът за печалбите на производителите на електроенергия се въвежда от 1 декември. База за тази мярка са решенията на ЕС.

Това са извънредни мерки в извънредни времена, подчертаха двамата политици. Пакетът ще осигури повече справедливост и е резултат от много добрите и конструктивни разговори в правителството, подчерта вицеканцлерът Вернер Коглер.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg