EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия: Курц е следващият премиер?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия: Курц е следващият премиер?

mail07:10 | 16.10.2017прегледи 8100 коментарикоментари 0


Крайнодясната популистка партия Свободна партия на Австрия спечели 27,6% от гласовете и изостава само с няколко процента от сочения за фаворит кандидат на консерваторите Себастиан Курц, който поведе с 31%.

Социалдемократите, чийто кандидат бе досегашният канцлер Керн, печелят едва 26 на сто. Зелените се борят да прескочат 5-процентната бариера.

6,4 милиона австрийци гласуваха за нов парламент в неделя. Официалният резултат ще стане ясен едва в четвъртък след преброяване на гласовете по пощата.

Австрия е поредната страна в Европа, в която крайнодесните имат шанс да влязат в управлението. И дори и това да не стане, крайнодесният завой ще бъде факт, тъй като в опита си да настигнат конкурента по неговите стъпки отдавна тичат и консерватори, и социалдемократи.

Това е една от причините предизборната кампания в Австрия да бе всичко друго, но не и скучна. Страната, която някога бе център на една от най-важните империи в Европа, през последните месеци показа, че винаги е била много близо до Балканите. Този път в негативния смисъл.

   Трийсет и една годишният лидер на консервативната Австрийска народна партия /АНП/ и външен министър Себастиан Курц обеща да поведе нова политика, след като прогнозните резултати от парламентарните избори показаха, че той е ясен победител, предаде ДПА.
    "Мога да ви обещая днес, че ще се боря с всички сили за промяна в нашата страна", каза той пред ликуващо множество от поддръжници. "Приемам тази отговорност с голяма смиреност", добави Курц, който вероятно ще е новият канцлер на Австрия и най-младият ръководител на европейска държава.
    Той е министър от шест години и успя да се наложи като лидер на обновлението, посочва Франс прес. Курц придаде модерен облик на процъфтяващата, но разтърсена от мигрантската криза Австрия. През есента на 2015 г. той бе сред първите европейски лидери, изразили критики към политиката на германската канцлерка Ангела Меркел за приемане на бежанци. Налагайки твърд тон към миграцията,  той поиска и успя да издейства затваряне на т.нар. Балкански маршрут. "Прави бяхме да затворим Балканския път и аз ще се боря за това да бъде затворен и средиземноморският", повтаряше Курц през цялата предизборна кампания.
    Той ще стане най-младият лидер в Европа - по-млад от 38-годишния ирландски премиер Лио Варадкар и от 39-годишния френски президент Еманюел Макрон, отбелязва АФП.
    Някой може да го сбърка с новак в политиката, но зад  младежкия вид и изисканите му маниери стои впечатляваща кариера, извела го до върха на австрийската политика, посочва ДПА. Бивш лидер на младежката организация на Народната партия, на 24 години е назначен за държавен секретар още преди да завърши право. От 2013 г. е най-младият външен министър в Европа. Успява да си изгради престиж на държавник в контактите с международните си партньори, включително в преговорите във Виена за иранската ядрена програма през 2015 г., добавя АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg