EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия критична към АЕЦ "Козлодуй" 7

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия критична към АЕЦ "Козлодуй" 7

mail09:30 | 13.01.2014прегледи 2261 коментарикоментари 0


Серия въпроси отправи Австрийската агенция по околна среда към Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на АЕЦ „Козлодуй” 7, като агенцията е работила по поръчка на австрийското министерство на околната среда.
Ето някои от основните заключения:
Тип реактор
•Информацията относно методите и резултатите от анализите за безопасност на разглежданите типове реактори и също относно изискванията за безопасност (включително вземането под внимание на научените след Фукушима уроци и използването на концепцията за практическо елиминиране, когато последното е приложимо) по отношение на новия ядрен блок е недостатъчна.
Оценка на площадката
•Докладът за ОВОС не предоставя ясна информация относно определянето до каква степен новият блок ще е проектиран за издържане на предполагаемо разбиване на голям пътнически или военен летателен апарат.
•Пожари и изтичания на опасни течности и газове: Заключенията в доклада за ОВОС, които се отнасят към тези теми, не са напълно разбираеми, понеже съответната информация се съдържа в отделни документи, до които експертният екип няма достъп. Няма становище дали са взети под внимание съответните въздействия, причинени от транспортирани в близост до площадката експлозиви.
•В доклада за ОВОС няма предоставена информация за базовите стойности на проектирането срещу вятърно натоварване. Поради тази причина също така не е ясно дали ще бъдат покрити натоварвания, причинени от торнада. В доклада за ОВОС не се обсъждат други екстремни метеорологични въздействия, освен породените от ветрове и торнада.
Анализ на аварии/трансгранично въздействие
•Предоставената в доклада за ОВОС информация не е достатъчна за оценка на потенциалните радиационни последствия, причинени от тежки аварии. Необходима е допълнителна информация, включително списък с разгледаните покрити от проектирането аварии, ефективността на специалните функции на новия ядрен блок относно предотвратяването и смекчаването на последиците от тежки аварии, както и информация относно техническата обосновка на количеството освободен материал при тежка авария.
•Според доклада за ОВОС анализите на тежки аварии с количество освободен материал Cs-137 от 30 TBq потвърждават отсъствието на радиационен риск за Република Австрия. Въпреки това австрийските експерти препоръчват да се изчислят последствията от тежка авария с голяма степен на освобождаване като допълнение към сценария с ограничено освобождаване, представен в доклада за ОВОС.”
 


Тагове: блок, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg