EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Австрия забрани полетите от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия забрани полетите от България

mail10:47 | 14.07.2020прегледи 452 коментарикоментари 0


Австрийските власти забраниха от 15 до 31 юли пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на новия коронавирус, съобщи ТАСС.
Решението беше публикувано тази нощ с постановление на австрийското министерство на социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите.
С постановлението се забраняват полетите още от Египет, Сърбия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Румъния и Молдова.
До 31 юли се удължава и забраната за пътническите полети от Русия, Украйна, Беларус, Великобритания, Иран, Китай, Португалия и Швеция.
С решението на австрийските власти от забранителния списък се изважда италианската провинция Ломбардия.
Постановлението не се отнася до товарните полети, полетите за репатриране, санитарната авиация и полетите, свързани с държавните интереси на Австрия.
През юни Австрия обяви отварянето на границите си за 32 европейски страни и възобновяването на въздушните връзки. На 1 юли обаче за първи път след май дневният брой на новоустановените случаи на коронавирус в Австрия надхвърли 100 души. До тогава в продължение на два месеца този показател беше в рамките на 30-40 души. Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер изрази безпокойство от развитието на ситуацията, а в някои австрийски региони беше върнато изискването за задължително носене на маска в обществените сгради.

Министерството на външните работи информира и за условията за пътувания в други държави.

Считано от 15.07.2020 г. (сряда) правителството на Унгария въвежда класификация на държавите, според която те могат да бъдат „червени“, „жълти“ и „зелени“, в зависимост от епидемиологичната обстановка, свързана с COVID-19. България е поставена в списъка с „жълти“ страни от ЕС.
На лицата, пристигащи в Унгария от „жълти“ страни, ще бъде извършена здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, тип SARS-CoV-2, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Карантината им ще може да бъде прекратена след единичен отрицателен тест за коронавирус.
На чуждестранните граждани, пристигащи от „червени“ страни, влизането на територията на Унгария ще бъде забранено.
Категоризацията на държавите ще се преразглежда периодично.
Транзитният и товарният трафик ще се осъществяват както досега, като ще трябва да се следват официално определените за целта коридори. Информация за действащите гранични пунктове в Унгария и транзитните маршрути е достъпна на следния линк: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo.

България остава в „червения списък“ за пътуване до Норвегия

От 15-ти юли, 2020 г., в Норвегия влизат в сила облекчения в режима за пътуване до страната, които обаче не се отнасят за България. Според новите правила жителите на 25 страни-членки на Европейския съюз и Шенгенското споразумение, които попадат в списъка с т.нар. „зелени страни“, могат да пътуват до Норвегия, без да им бъдат налагани допълнителни ограничения. Страните в този списък отговарят на критериите на норвежкия Институт за обществено здраве за контрол на разпространението на коронавирусната инфекция. България попада сред държавите от зоната на Европейското икономическо пространство и Шенгенското пространство, до които норвежкото Министерство на външните работи все още съветва да не се пътува и които са поставени в т.нар. „червен списък“. Всички, влизащи на територията на Норвегия от държави от „червения списък“, се поставят под домашна карантина за 10 дни.

Влизане на територията на Норвегия се допуска за следните категории български граждани: постоянно пребиваващи в страната; които имат регистриран договор за работа с норвежки работодател; които са самонаети, имат бизнес или планират да открият собствен бизнес в страната; които притежават недвижим имот в Норвегия; роднини на постоянно пребиваващи в Норвегия, когато посещават:
• съпруг/съпруга
• партньор с доказано съжителство от поне две години или с общи деца
• родители
• баби и дядовци
• деца и внуци от всички възрасти
• братя и сестри, само ако пътуващият е на възраст под 18 години
• годеници, ако планирате да сключите брак след влизане в Норвегия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083