EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия е в техническа рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия е в техническа рецесия

mail17:45 | 07.12.2023прегледи 566 коментарикоментари 0


През периода юли - септември икономическото производство на Австрия се е свило за второ поредно тримесечие, което означава, че икономиката на Австрия е навлязла в техническа рецесия, съобщават австрийски медии.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на Австрия е спаднал с 1,8 процента в сравнение със същия период на миналата година. В сравнение с предходното тримесечие икономическата продукция е намаляла с 0,5 процента след сезонни и календарни корекции, заяви генералният директор на Статистическата служба на Австрия Тобиас Томас. Но тези данни не са повод да се бие тревога, допълни той.

Прогнозите сочат леко повишение на БВП през идните месеци. Макар че през октомври промишленият оборот намаля, тенденция, продължаваща вече осем месеца, спадът беше по-слабо изразен, отколкото преди. По-слабите икономически резултати се дължат основно на лошото представяне на промишлеността, като промишлената продукция е спаднала с 4,2 процента в сравнение със същия период на миналата година, както и на транспорта, където свиването възлиза на 9 процента.

Понижаване беше отчетено и в търговията - със 7,6 процента, въпреки че тук това се е дължало главно на по-слабата търговия на едро, както обясни Томас. Причината е, че търговците на дребно се стремят да разчистят складовете си, което е в ущърб на търговците на едро.

Секторът на публичната администрация, образованието и здравеопазването нарасна с 5,6 процента. Развитието в туризма е положително, а през летния сезон беше постигнато рекордно ниво.

Тези положителни ефекти не попречиха на все повече сектори да паднат под предкризисното равнище - т.е. под равнището от третото тримесечие на 2019 г. През третото тримесечие на 2023 г. ресторантьорството и хотелиерството достигнаха едва 86,4 процента от нивата си през 2019 г., търговията - 90,4 процента, а транспортът - 91,6 процента.

През месеците от юли до септември 2023 г. строителството, другите икономически услуги и селското и горското стопанство също бяха под сравнимите стойности за 2019 г. Въпреки неотдавнашния спад, секторът "производство на стоки, добивна промишленост и енергетика" се е представил малко по-добре. Недвижимите имоти и жилищното строителство, както и публичната администрация, образованието, здравеопазването и социалната дейност също са увеличили продукцията си в сравнение с равнището отпреди пандемията от КОВИД-19. 

Други услуги (напр. фризьорски, култура, хазарт), финансовите и застрахователните услуги, както и информационните и комуникационните услуги отбелязаха ръст с почти 9 процента.

Настоящата икономическа ситуация се отразява и на несъстоятелността, а и на новосъздадените предприятия през третото тримесечие: несъстоятелността е малко над равнището отпреди пандемията, но броят на новосъздадените предприятия намалява.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква малко по-слаб растеж на световната икономика през следващата година. След растеж от 2,9 през тази година, през 2024 г. се очаква растеж от 2,7 процента, обяви ОИСР в Париж миналата седмица. За икономиката на Австрия очакванията са тази година да се свие с 0,4 процента.

През следващите две години вероятно развитието бавно ще се ускори. ОИСР прогнозира растеж от 0,6 процента за Австрия през 2024 г. и 1,5 процента през 2025 г.

В интерпретацията на Австрийската федерална стопанска камара (WKO) прогнозата за Австрия "ясно показва, че конкурентоспособността на Австрия е поставена на изпитание", заяви Клаудия Хубер, ръководител на отдела за икономическа политика на WKO. "Затова сега е важно както да се намали икономическата слабост, така и да се преодолеят структурните предизвикателства".

С очаквания растеж през следващата година Австрия ще изостане доста, според данните на ОИСР. "Ето защо се нуждаем от умело съчетание на мерките за насърчаване на растежа и инвестициите със структурни реформи", подчертава Хубер. Според прогнозата на ОИСР след лек спад тази година икономиката на най-важния търговски партньор на Австрия - Германия, ще нарасне с едва 0,6 процента през 2024 г., както и с 1,2 процента през 2025 година./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160