EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия в руска орбита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия в руска орбита

mail14:00 | 02.07.2014прегледи 914 коментарикоментари 0


Според вестник "Комерсант" Русия формира нов енергополитически алианс в Европа. След Германия, осигурила подкрепа за газопроводния проект "Северен поток", Австрия подписа споразумение за участие в "Южен поток" и това може да прерасне в "безпрецедентен досега за Европа пример - една страна да допусне "Газпром" до своя ключов петролногазов концерн", пише изданието.
Руският монопол преговаря за покупка на блокиращ пакет акции от австрийския концерн OMV, пояснява то, като се позовава на Петер Пилц, депутат от партията "Зелени" в парламента на Австрия.
До момента опитите на "Газпром" да влезе в капитала на големите играчи на енергийния пазар на ЕС приключваха предимно без успех, тъй като местните правителства се страхуваха да не станат твърде зависими от руската държавна компания.
Евентуалната сделка за OMV също не се очертава безоблачна. Петер Пилц вече заплаши доста министри с парламентарно питане, отбелязва "Комерсант".
Вестникът очаква Брюксел да реагира още по-остро, тъй като сделката ясно ще маркира появата на нов енергополитически съюзник на Русия в Европа.
До момента едва ли не основен защитник на "Южен поток" в Европа бе България, но в крайна сметка Брюксел успешно я натисна, като замрази плащанията от европейските фондове. И чак след това Австрия демонстративно и тържествено се включи в проекта - във вторник "Газпром" и OMV подписаха съответното споразумение в присъствието на двамата държавни глави, напомня всекидневникът.
Тази стъпка незабавно предизвика остра критика, дори заплахи. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер например изтъкна в статия за "Ханделсблат", че страните, които продължат участието си в "Южен поток" в разрез с позицията на Брюксел, "трябва да вземат предвид последиците за себе си", пише той."Европейската дискусия около "Южен поток" продължава отдавнашната борба между Европейската комисия, която се мъчи да натрапи на всички страни общи правила, и националните правителства", коментира руският наблюдател Фьодор Лукянов.
Според него Австрия няма да е сама в тази борба и при все че няма същия статут като Германия, може в някои случаи да действа дори по-независимо, защото за разлика от северната си съседка не е обременена с цял куп разнообразни политически ангажименти. България е изпратила до Европейската комисия писмо, в което се казва, че "Южен поток" отговаря на всички изисквания на ЕС и че споразуменията по газопровода са в унисон с българските и с европейските закони, отбелязва "Росийская газета". В последна сметка София вероятно разчита на австрийците, италианците и другите участници в "Южен поток" - може би те ще пометат всички нелепи прегради пред този крайно нужен и стратегически важен за Европа проект. Ако се стигне дотам, това безспорно ще зарадва българските власти, пише руският официоз.

 


Тагове: орбита, Австрия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg