EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрийската икономика бележи спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрийската икономика бележи спад

mail09:40 | 10.10.2023прегледи 454 коментарикоментари 0


Австрийската икономика ще се свие през 2023 г., преди да започне да нараства догодина. Това прогнозират два водещи икономически института, цитирани от ДПА. 

Австрийският институт за икономически изследвания (WIFO) преразгледа оценките си и вече очаква свиване на брутния вътрешен продукт на страната с 0,8 на сто тази година.  Институтът за специализирани изследвания (IHS) прогнозира спад от 0,4 на сто. Организациите по-рано  очакваха растеж на австрийската икономика от съответно 0,3 на сто и 0,5 на сто. 

"Причина за тревога дава отровният коктейл от задържащите се на високо ниво цени на енергията, по-високите лихви, слабата световна икономика и намаляващата международна конкурентоспособност", посочва Габриел Фелбермайр, директор на Австрийския институт за икономически изследвания. 

"Добрата новина е, че рецесията би трябвало да свърши след няколко месеца", допълва той.

Двата института прогнозират растеж от съответно 1,2 на сто и 0,9 на сто за 2024 г., тъй като според експертите цените на енергията ще се понижат, реалните доходи ще нараснат, а икономическата среда в света ще се подобри. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg