EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Авария в ядрен обект във Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Авария в ядрен обект във Франция

mail17:05 | 12.09.2011прегледи 1250 коментарикоментари 0


Експлозия е станала в пещ, намираща се в близост до град Ним в южната част на Франция, съобщиха местните спасителни служби, съобщава profit.bg. Взривът е засегнал центъра за обработка на ядрени отпадъци "Centraco", който е собственост на Socodei - клонът на националната електрическа компания EDF. Според френските власти няма опасност от изтичане на радиация. Взривът в пещ за рециклиране на слабо радиоактивни ядрени отпадъци в ядрения комплекс „Маркул” причини смъртта на един човек и рани четирима други. Един от пострадалите е в тежко състояние, предаде AFP.
Френската служба за ядрена безопасност и „Електрисите дьо Франс” обявиха, че няма никакво радиационно или химическо изтичане извън комплекса. Френското министерство на енергетика потвърди липсата на радиоактивно замърсяване.
Засега се смята, че експлозията е станала в пещ за стопяване на метални радиоактивни отпадъци със слаба или много слаба радиоактивност. Според говорител на „Електрисите дьо Франс” става въпрос за промишлен, а не за ядрен инцидент. Възпламененият от взрива пожар е овладян. Непосредствено след взрива акциите на EDF се сринаха с над 6% на борсата в Париж.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg