EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Авансовите вноски по ЗКПО определят фирмите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Авансовите вноски по ЗКПО определят фирмите

mail08:47 | 21.03.2020прегледи 9460 коментарикоментари 0


Авансовите вноски, които се дължат по Закона за корпоративното подоходно облагане, ще бъдат определяни съобразно собствената прогноза на фирмите за печалба през 2020 г. Това реши парламентът с приетите разпоредби от законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Редакционната поправка направи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова /ГЕРБ/.
Предложението, което бе разписано като текст, гласи, че през 2020 г. авансовите вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане, се правят по реда и условията на глава 40 от същия закон при съобразяване на следните особености:
Когато до влизане в сила на този закон, е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., авансовите вноски се правят в размер съгласно декларираното.
Предвижда се при необходимост лицата да могат да поддават коригираща декларация. Когато до 15 април 2020 г. е подадена годишна данъчна декларация за 2019 г. авансовите вноски се правят съгласно декларираното. Когато до 15 април 2020 г. не е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г. авансовите вноски се декларират с образеца на годишната данъчна декларация до 15 април 2020 г. като се попълва само тази част от нея, касаеща декларирането на авансовите вноски за текущата година.
"Целта на това - е да се отложи годишното счетоводно приключване, декларирането на данъка върху печалбата, респективно неговото внасяне до 30 юни. А за периода от януари до юни, когато се дължат авансови вноски, да се даде възможност на фирмите да определят сами размера на авансовите вноски, съобразно собствената си прогноза за печалбата през 2020 г.", обясни Стоянова.
Тъй като има фирми, които преди приемането на този закон, са подали своите декларации за 2019 г. и в тях ще са отбелязали своята прогнозна печалба и авансови вноски, без да са имали предвид ситуацията, която се разви с извънредното положение следващите месеци, даваме им възможност по реда на чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане да коригират така декларираната авансова вноска в размер, който те смятат, че отговаря на прогнозата им за печалбата за 2020 г., отбеляза председателят на бюджетната комисия./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg