EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Абърдийн и Загреб с награди от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Абърдийн и Загреб с награди от ЕС

mail18:00 | 08.03.2013прегледи 425 коментарикоментари 0


Европейската комисия обяви носителите на наградата на Европейската седмица на мобилността за 2012 г. и на наградата за планове за устойчива градска мобилност. Наградите бяха връчени от комисарите Сийм Калас и Янез Поточник на 6 март на обща церемония в театър „Водевил“ в Брюксел, Белгия.
Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, който отговаря за транспорта, заяви: „Тазгодишният носител на наградата за устойчива градска мобилност Абърдийн и останалите финалисти играят водеща роля в усилията на целия ЕС за включване на устойчивостта в планирането на градската мобилност. Изготвяните от градските и местните органи планове за градска мобилност в днешно време са решаващи за повишаването на ефективността и конкурентоспособността. В съответствие с темата за 2012 г. финалистите препоръчват силна роля на гражданите – ключов фактор за успеха на градското планиране в дългосрочен план“.
От своя страна комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник каза: „Като организират поредица от дейности, свързани с устойчивата мобилност, градовете, които се конкурират за наградата на Европейската седмица на мобилността, допринасят осезаемо за създаването на една по-устойчива Европа. Подобни усилия ще образоват, информират и което е още по-важно – ще вдъхновят – повече хора и градове да превърнат устойчивостта в част от ежедневието си.“

Стандартен европейски формат
Носителят на наградата на Европейската седмица на мобилността за 2012 г. Загреб (Хърватия) е изгряваща звезда в сферата на устойчивата градска мобилност. Градът спечели наградата заради добре организираната си кампания за популяризиране на седмицата, силната връзка с темата за 2012 г. („Движение в правилната посока“) и 62 отделни дейности с участието на повече от 150 000 граждани. Столицата на Хърватия превърна Европейската седмица на мобилността в едноседмичен празник: гражданите участваха във фитнес занимания и образователни сесии, возиха се на старинни трамваи, посещаваха центрове за информация по въпросите на колоезденето и помагаха за създаване на концепция за нови обществени паркинги за велосипеди. Екологичните ползи от седмицата бяха измерени въз основа на проследяването на качеството на въздуха и интензивността на шума и с помощта на пунктовете за медицински прегледи в целия град.
Абърдийн има около 220 000 жители, отличава се с развит петролен и селскостопански сектор, силен трафик на тежкотоварни автомобили и огромна зависимост на жителите от личните им автомобили. Планът за устойчива градска мобилност на Абърдийн си поставя социални, интеграционни, свързани с безопасността, екологични и икономически цели и акцентира върху устойчивия транспорт. Планът е разработен в тясно сътрудничество с гражданите и заинтересованите лица и включва открити семинари, проучвания, рекламна кампания и иновативна социална медия/онлайн присъствие. Почти 500 души са отговорили на онлайн проучвания, а профилите във Facebook и Twitter позволиха на гражданите да участват пряко в разработването на плана.
Загреб спечели наградата на Европейската седмица на мобилността за 2012 г., като изпревари финалистите Гевле и Йостерсунд от Швеция. Повече за финалистите за наградата можете да научите тук.
Абърдийн получи наградата за планове за устойчива градска мобилност, изпреварвайки другите двама финалисти: Лютомер (Словения) и Тулуза (Франция). Повече за тримата финалисти можете да научите тук.
Предистория
С наградата на Европейската седмица на мобилността се отличават местни органи, положили максимални усилия за повишаване на обществената осведоменост по въпроси на устойчивата мобилност и прилагащи мерки за преминаване към устойчив градски транспорт. Печелившият град се избира от независимо жури от експерти по транспорта, които разглеждат всички отговарящи на условията кандидатури и съставят списък от 10 местни администрации с изключително добри постижения. Градът победител получава възможността да работи с професионална продуцентска компания по заснемане на триминутен рекламен клип за неговите постижения. Победителят и останалите финалисти са представяни като пример за добри практики. През 2012 г. за участие в конкурса за наградата на Европейската седмица на мобилността бяха подадени 30 кандидатури от 15 страни.
Ежегодната награда за план за устойчива градска мобилност се връчва на градове и региони, които показват отлични резултати в разработването и прилагането на своите планове за устойчива градска мобилност. Плановете се изготвят от местните власти и в тях се определят мерки за справяне с предизвикателствата пред градската мобилност както сега, така и в бъдеще. Спечелилият местен орган се избира от експертно жури въз основа на критериите за оценяване и право на участие в конкурса и получава 10 000 евро в подкрепа на местни дейности за повишаване на осведомеността за устойчивата градска мобилност. През 2012 г. тематичният фокус на наградата бе върху „участието на заинтересованите лица и гражданите“. За участие в надпреварата за наградата за план за устойчива градска мобилност бяха подадени 29 кандидатури от 12 страни./ЕК
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg