EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АБТТА против новия закон за туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АБТТА против новия закон за туризма

mail15:31 | 12.01.2017прегледи 2135 коментарикоментари 0


Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА и Българската Асоциация на туристическите агенции, БАТА изразяват категорично несъгласие с цялостния процес на подготовка на проекта за нов закон за изменение и допълнение на Закона за туризма и заявяват остър протест срещу  липсата на професионален диалог и взаимодействие с професионалната туроператорска общност при разработването  на нормативен акт, регулиращ приоритетен за българската икономика сектор. Ето и пълният текст на позицията, изпратена до EconomyNews.bg.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С настоящото Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА и Българската Асоциация на туристическите агенции, БАТА изразяват категорично несъгласие с цялостния процес на подготовка на проекта за нов закон за изменение и допълнение на Закона за туризма и заявяват остър протест срещу  липсата на професионален диалог и взаимодействие с професионалната туроператорска общност при разработването  на нормативен акт, регулиращ приоритетен за българската икономика сектор.

Подготвен при пълно пренебрегване  на експертното мнение  и игнориране на внесените през м. март м.г. съвместни предложения на АБТТА и БАТА,  в условията на недопустима  некомпетентност от страна на отговорните държавни звена и в рамките на немислими от гледна точка на неговата значимост и обем срокове за обществен дебат, работният документ  беше публикуван на страницата на Министерството на туризма в късния следобед на последния работен ден на 2016 г.

Отсъствието на надлежно официално уведомяване за старта на обществените консултации, заедно с последвалите празнични дни и  свързаната с тях професионалната ангажираност на основните заинтересовани страни от всички  сектори на българската  туристическа индустрия, както и липсата на каквато и да аргументация на вносителя за част от най-важните законодателни предложения, касаещи туроператорската дейност създадоха допълнителни предпоставки за формализиране на консултационния процес.

Като  запазва правото си на последващи действия във връзка с провежданата държавна политика в сектора и внасяне на отделно експертно становище по конкретните нормативни предложения,  АБТТА и БАТА намират за необходимо да изразят публично своята позиция по смисъла на предлаганите промени:

АБТТА и БАТА заявяват категоричното си несъгласие въпросът относно въвеждане на гаранционен фонд да бъде предложен като промяна в ЗТ  без обсъждане със засегнатите браншови сдружения, без задълбочен SWOT анализ на ползите и недостатъците и без наличието на необходимата за целта законова уредба по производство и  обявяване на несъстоятелност.

Последните случаи на несъстоятелност на големи туроператори и  правно-процедурната съответственост на предприетите от страна на Застрахователя действия  със законовите регулации за обезвъзмедяване на потърпевшите туристи еднозначно потвърждават извода, че правата на потребителите на туристически услуги са напълно гарантирани със съществуващата защитна схема – застраховка професионална отговорност на туроператора.

Нейното дублиране и комбинирането й с втори защитен механизъм – гаранционен фонд  няма да повиши степента на защитеност на българските туристи, нито качеството на туристическия продукт, но  ще увеличи цената на туристическата услуга.

Във връзка с предложението за въвеждане на т.н. клиентска сметка за гарантиране правата на потребителите на туристически услуги, АБТТА и БАТА заявяват, че механичният пренос на практика от други сфери на дейност  като законова норма в туроператорската дейност  е без прецедент в Европейското регулиране и разкрива  неприемливо непознаване на спецификата на организаторската дейност, правилата на счетоводно  протоколиране и процесите на обслужване на паричните средства в една туристическа фирма.

Въвеждането на законови регулации, ограничаващи туроператора  да оперира по свое усмотрение и на своя отговорност с фирмените средства  не само не повишава нивото на защитеност на потребителите на туристически услуги,  но създава реална заплаха за влошаване техните  права поради неизпълнение на договорни задължения  между туроператора и неговите  доставчици на туристически услуги.

В заключение, АБТТА и БАТА предупреждават, че без да бъдат предшествани от задълбочена, компетентна и комплексна оценка на цялостното състояние на българския пазар,  предлаганите законодателни промени не са в интерес на потребителите на туристически услуги, ще увеличат неоправдано финансовата и административна тежест за извършване на туроператорската дейност, осъществявана предимно от микро и малки предприятия, ще способстват за разрастване на сивата икономика в сектора и могат да имат непредвидими последствия за българския туризъм като цяло.

С уважение,

Байко Байков                                                                                Светлана Атанасова

Председател УС АБТТА                                                     Председател УС БАТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg