EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АБТТА: 1 млн. ощетени пасажери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АБТТА: 1 млн. ощетени пасажери

mail07:55 | 13.01.2018прегледи 9644 коментарикоментари 0


През последните три месеца на изминалата година три важни европейски авиокомпании - Air Berlin, Monarch Airlines и NIKI преустановиха дейност, оставяйки много пътници зад граница и без реална перспектива за възмездяване на неизползваните билети:

• Monarch Airlines: Над 110 000 пътници зад граница след внезапното обявяване на несъстоятелност на авиокомпанията и още 750 000 души, които няма да могат реализират предплатените с Monarch Airlines пътувания;

• Air Berlin: Най-малко 180 000 клиенти без шанс за изплащане  обезщетение за анулирани полети;

• NIKI: Около 410 000 пътници  са засегнати от прекратяването на операциите на авиокомпанията през м. декември м.г. – 210 000 резервации, направени през туристически агенти и около 200 000 директно закупени билети продажби, които няма да бъдат използвани, нито ще  бъдат обезщетени.

Или общо, над един милион пътници, ощетени от фалита само на цитираните три авиопревозвачи.

Европейската комисия обобщава  в докладите си  от  2011 г. и 2013 г, че делът на пътниците, засегнати от фалит на авиокомпании  обикновено е малък, но въздействието върху тези пътници е съществено.

В същото време и с аргументите, че Регламент 261/2004 осигурява правната рамка за оказване на помощ на пътниците в случай на несъстоятелност на авиокомпания, а  Регламент (ЕО) № 1008/2008 регламентира лицензионния надзор на въздушните превозвачи на територията на ЕС, Комисията прави извод, че няма нужда от  нови законодателни инициативи в сектора.

Фактите обаче разкриват различна ситуация: 

Пътниците на Monarch Airlines и NIKI, чиито самолетни билети не са били част от пакетно пътуване (т.н.  seat – only пътници) не са получили никакво обезщетение за своите непролетени билети, а въпреки организираното постепенно преустановяване на дейността, пътниците на Air Berlin също не са могли да възстановят своите неизползвани заради отменени полети билети.

Рекордният брой на фалити през 2017 г. още веднъж потвърждава факта, че финансовата стабилност  дори на големи  авиокомпании не е гарантирана. Процесът на по-нататъшна консолидация, очакван на европейския авиационен пазар, изисква  авиокомпаниите да предложат безотлагателни и  адекватни финансови гаранции за несъстоятелност, каквито се предоставят от туроператорите и туристическите агенти.

Като застава зад категоричната позиция, че разликата между задълженията на туристическите агенти от една страна и липсата на задължения на авиокомпаниите от друга, създава сериозен дисбаланс в развитието на неутрална и лоялна конкуренция между основните участници на пазара и представлява реална заплаха за дестабилизиране пазара на  въздушни транспортни услуги като цяло, АБТТА отправя  настоятелен апел към  лицата и органите, вземащи решения в Европейския съюз за безотлагателно разработване на специфично законодателство, въвеждащо задължителна и ефективна защита на Европейските пътници срещу фалит на авиокомпании, която да покрива както авиокомпании от ЕС, така и превозвачи извън Общността  по отношение на продавани в рамките на ЕС билети, и чиято стойност да бъде включена в цената на самолетния билет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg