EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Абсурдите около билет от 1.60 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Абсурдите около билет от 1.60 лв.

mail15:15 | 19.04.2016прегледи 2305 коментарикоментари 0


Лъчезар Богданов, профил Фейсбук

От началото на април Министерството на финансите публикува пролетната макроикономическа прогноза, средносрочната бюджетна прогноза до 2019 г. и конвергентната програма на България до 2019 г. Все документи, дискутиращи намеренията на правителството за икономическа политика и реформи. Обаче единствената "новина", коментирана активно извън панамските документи, е за цената на еднократния билет. Щом това се счита за толкова важно, ето кратък коментар и от мен:
- Срещнах доста абсурдни коментари, че билет от 1.60 правел пътуването с автомобил по-евтино. За пример се дава прекачване, т.е. 4 билета на ден = 6.40 лв и се смята колко газ/нафта се купували с тези пари.
- Изключително малоумен ще е този пътник, който всеки ден ползва 4 превозни средства (88 пъти средно на месец за работните дни само), и си купува единичен билет, вместо карта. Ако си купи карта за 50 лева, в работен ден ще ходи на работа за около 2.30 лева (около 56 стотинки на отделно пътуване). Още повече, ако случайно реши да отиде още някъде, всяко допълнително (маржинално) пътуване излиза 0 (нула) лева.
- Още по-безумно е предположението, че да ползваш кола означава да сипваш газ/бензин/нафта. Само човек, който никога не е притежавал автомобил, не знае, че колата се чупи (особено старата), освен това се движи с гуми, чистачки, крушки на фаровете. Налага се смяна на масло, накладки. Има застраховка, данък, преглед. Накрая, самата кола струва нещо, нали?
- За София също така е изключително наивно да се вярва, че лесно се паркира от начална до крайна точка. Или плащаш (още разходи), или въртиш и търсиш "безплатно" място. Което означава още километри, за които трупаш разходи. И т.н.
Този евтин популизъм е обиден за хора с претенция за базова икономическа грамотност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg