EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ZBS:ЕБВР с двоен стандарт в кредитиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ZBS:ЕБВР с двоен стандарт в кредитиране

mail10:15 | 11.04.2012прегледи 565 коментарикоментари 0


Българо-британският инвеститор ZBS подаде оплакване към ЕБВР заради финансирането на мол проекти в България и потенциалния ефект от това финансиране на местния пазар. Причината за това е, че на ZBS - инвеститор в “Странд”, първият открит търговски център в България, разположен в Бургас, е отказан кредит от банката, съобщи компанията. През 2008 година ZBS за първи път поискала помощ от ЕБВР за реализацията на проекта, но такава е отказана, тъй като търговският сектор е „извън стратегията на банката за България“. Само месеци след това обаче ЕБВР предоставя заем на друг инвеститор – GTC за построяването на мол в Стара Загора. Това бе последвано от втора инвестиция на банката, този път за построяването на мол Галерия в Бургас – градът, в който се намира и „Странд”, разяснява компанията-инвеститор.

ZBS счита, че ЕБВР е приложила двойни стандарти и не се е съобразила със собствената си политика за финансиране на проекти. Управителят на ZBS Дейвид Кауърд коментира: "Има нещо много странно. Последният път, когато на нас ни отказаха, бе заради това, че търсим заем, който да е над 50% от стойността на проекта. Същевременно, те са отпуснали заем на конкурентен проект, който потенциално надхвърля 100% от строителната себестойност“.
Кауърд също добави: „Особено опасен е фактът, че ЕБВР подкрепя проекти, чиято себестойност е финансово нерентабилна за страна като България. Подкрепяният от банката проект има себестойност два пъти надхвърляща тази на нашия проект. Тази цена ще трябва да се изплаща от местните търговци, а не от големите чуждестранни вериги, които получават огромни субсидии и преференции, платени от същото това финансиране. Последиците от високите наемни нива, за съжаление, са добре известни включително и от проекта, финансиран от ЕБВР в Стара Загора. Нашата цел с това оплакване е да привлечем вниманието на обществеността към нуждата на малките и средни инвеститори да бъдат третирани от ЕБВР равностойно на големите международни фирми с идеята това да засили конкурентоспособността им. Това ще направи местния пазар по-конкурентен, а нека не забравяме, че това е и основната причина за създаването и съществуването на ЕБВР.”

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037