EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

WWF: Възможно 100% възобновяемата енергия в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

WWF: Възможно 100% възобновяемата енергия в Европа

mail15:30 | 13.04.2010прегледи 569 коментарикоментари 0


Международната природозащитна организация WWF подкрепя излезлия днес доклад на консултантската фирма „Макинси” за различните възможности за въглеродно неутрален европейски енергиен сектор до 2050 г. Изводите са, че енергийна система от 100% възобновяеми източници ще бъде толкова сигурна, колкото сегашната енергийна система и ще намали разходите на Европа за внос на изкопаеми горива.
Докладът е по поръчка на Европейската климатична фондация и е консултиран с много от големите електрически компании и други организации. Той показва, че снабдяването с електроенергия на 100% от възобновяеми източници ще бъде едва с 5-10% по-скъпо от другите нисковъглеродни начини, разгледани от проучването, но без рисковете от ядрената енергетика и изкопаемите горива, което като цяло го прави най-добрият вариант.
„Нашата идея за 100% възобновяема енергетика в Европа до 2050 г. се подкрепя от изследването”, каза д-р Стефан Зингер, директор „Глобална енергийна политика” в европейския офис на WWF при представянето на доклада. „Европейският съюз сега трябва да се захване за работа и да планира дългосрочна енергийна стратегия, базирана на 100% възобновяема енергия. Това ще бъде добре за климата, ще премахне рисковете от ядрената енергетика и зависимостта от вноса на горива, ще гарантира доставките на енергия и ще предостави най-ефективния и устойчив енергиен път на Европа.”


 


Тагове: енергия, Европа
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg