EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

WSJ:Добри новини от Гърция и Португалия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

WSJ:Добри новини от Гърция и Португалия

mail12:45 | 10.06.2010прегледи 2216 коментарикоментари 0


Португалската икономика нарасна през първото тримесечие в сравнение с предходното, а Гърция напредва в преследване на заложените цели по намаляване на дефицита за 2010 г. По този начин двете държави дадоха сигнали, че се стабилизират, отбелязва The Wall Street Journal. 
Според предварителните данни, бюджетната дупка на Гърция се е свила с около 40 % през първите пет месеца на годината. Това заяви на пресконференция гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину. През последните пет месеца към месец май 2010 г. държавните приходи бележат ръст от 8 %, докато разходите да се свили с над 10 %, допълни още Папаконстантину.
Подобни данни загатват, че засегнатата от рецесия икономика може да изненада прогнозите и да регистрира по- малко от очакваното свиване. За миналата година Гърция отчете бюджетен дефицит от 13.6% от БВП. Правителствените планове са тази цифра да бъде намалена до 8.1 % от БВП през 2010 г.
„През следващите няколко дни ще представим данни за изпълнението на бюджета за първите пет месеца,” заяви Папаконстантину. „Имаме намаляване на дефицита с почти 40 %. За да бъде намален дефицитът от 13.6 % от БВП на 8 %, трябва да бъде отчетено намаляване в рамките на 40 %. В този смисъл ние се приближаваме към целта,” допълни финансовият министър на Гърция. „Аз съм умерен оптимист по отношение на това, дали ще успеем да постигнем точно целите, които сме заложили,” отбелязва Папаконстантину, цитиран от The WSJ.
Представените данни от Bank of Greece също показват рязко свиване на правителствения дефицит в кеш. Според цифрите на централната банка на страната кешовия дефицит за периода януари - май се е свил до 9.5 млрд. евро от 14.6 млрд. евро за същия период преди година.
Преди месец Гърция одобри тригодишна програма за икономическо реформиране и стабилизиране като част от споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд в замяна на получения заем от 110 млрд. евро.
По данни на Националната статистическа служба на Гърция БВП на страната се е свил с 1 % през първото тримесечие на годината.
Прогнозите на ЕС и МВФ са икономиката на Гърция да се свие с 4 % през 2010 г., като повечето икономисти са на мнение, че спадът ще е дори по- голям с напредването на годината и след прилагането на мерките по стабилизиране.
В същото време икономиката на Португалия отбеляза ръст през първите три месеца на година в сравнение с предходното тримесечие, след като потребителското търсене и износът се съживиха, стана ясно от доклад на Националния статистически институт в страната.
БВП на Португалия нарасна с 1.1 % през първото тримесечие на 2010 г. спрямо последното на 2009 г. Икономиката на страната въври нагоре при три от последните четири тримесечия. По данни на Евростат, икономиката на Португалия дори е втората най- бързо напредваща икономика в Европейския съюз през първите три месеца на 2010 г., като единствено Швеция има по- добри резултати.
Португалската икономика нарасна с 1.8 % през първото тримесечие спрямо същия период на 2009 г., след като се сви с 1 % през последното тримесечие на предходната година. Това е първият ръст на годишна основа от шест тримесечия насам.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg