EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

WSJ:България раздразни Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

WSJ:България раздразни Газпром

mail08:20 | 07.05.2013прегледи 588 коментарикоментари 0


Председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер и заместникът му Александър Медведев са склонили на 20% по-ниска цена за газа само на България по време на преговорите в София в средата на декември 2012 г. Това пише авторитетният американски бизнес всекидневник The Wallstreet Journal, цитиран от агенция Фокус. Тогава на власт все още беше кабинетът "Борисов" и ресор "Енергетика" в правителството завеждаше министър Делян Добрев, пише „Уолстрийт Джърнъл“. В статията, озаглавена „Съседите карат „Газпром“ да смъква цените“, два абзаца на авторите Джеймс Марсън и Джо Паркинсън са отделени специално за България. Според изданието единствената страна, „която успя да се сдобие със значителни отстъпки във въпроса за намаляване на цените на газа“, е България. Същевременно се пояснява, че отстъпката е издействана и с подкрепата Европейски съюз.
„Българските чиновници се възползваха от желанието на Москва да привлече София към участието в изграждането на газопровода „Южен поток“. Според спомените на участниците в преговорите, ръководството на „Газпром“ дотам е отвикнало от натиск, че Алексей Милер и заместникът му Александър Медведев на няколко пъти направо са „крещели от раздразнение“.
WSJ допълва, че „българите са успели да постигнат намаление от 20%“ и възможността да предоговорят условията за доставки на синьо гориво отново след 5 години.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg