EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Wintershall и OMV в подкрепа на Южен поток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Wintershall и OMV в подкрепа на Южен поток

mail10:39 | 18.06.2014прегледи 1302 коментарикоментари 0


Консорциумът по изграждането на Южен поток ще запази плановете за строежа на офшорната част на газопровода дори и в случай на негативно решение на Европейската комисия по проекта. Това заяви на Световния петролен конгрес в Москва ръководителят на участващата в консорциума германска компания Wintershall Райнер Зееле, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Реализацията на проекта е в интерес на ЕС. Ако успеем да убедим Европейската комисия, политиката спрямо потока ще се промени. Претенции има към наземната част от тръбопровода в България, а ние строим морския участък. Засега това е вътрешен въпрос на България. Ако по него се придържаме към плана и ще започнем строежа в края на годината", посочи Зееле. Той допълни, че Wintershall не разгледжа възможността за излизане от консорциума. По-рано в интервю за телевизия Россия 24 Зееле, обяви, че членовете на консорциума по морската част на газопровода Южен поток не са променяли плановете си за неговото изграждане. Ръководителят на Wintershall допълни, че Южен поток е единственият вариант за по-нататъшна диверсификация на износа на руски газ, което ще позволи да се засили сигурността на доставките на газ за европейските потребители. Преди това ръководителят на руската газова компания Газпром Алексей Милер посочи, че само строежът на Южен поток ще реши въпроса с транзитните рискове чрез територията на Украйна и ще повиши надеждността на газоснабдяването на европейските потребители с руски газ. Преди това България обяви спиране на работата по сухопътната част от Южен поток - първият сухопътен участък от проекта, тъй като морската му част излиза на сушата в района на Варна. Компанията South Stream Transport B.V. е международна съвместно предприятие, учредено за осъществяване на планирането, строежа и експлоатацията на подводната част от газопровода Южен поток в акваторията на Черно море. В нея Газпром има дялово участие от 50 процента, италианската Eni – 20%, а германската Wintershall и френската EDF държат по 15%, припомня руската агенция. Първите доставки на газ по газопровода са планирани за края на 2015 година.

Ръководителят на австрийската енергийна компания OMV Герхард Ройс призовава Европейския съюз да ускори реализацията на проекта Южен поток, предаде ИТАР-ТАСС. "Би следвало Европейският съюз да не спира преговорите по Южен поток, а обратното, да ги ускори", изтъкна той. Вчера европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер посочи пред ИТАР-ТАСС, че преговорите между ЕС и Русия за Южен поток ще бъдат възобновени при първа възможност, но сега Брюксел е зает с Украйна. По думите му отначало Европейската комисия възнамерява "да сондира мнение с руската страна какво намерение има по отношение на иска в Световната търговска организация (СТО)" срещу третия енергиен пакет на ЕС. Преди това на пресконференция Йотингер посочи, че Европейската комисия може да подкрепи руския проект за газопровод Южен поток. "Към този момент този проект нарушава европейското законодателство, но (ако бъдат отстранени нарушенията) аз мога да подкрепя този проект, изтъкна Йотингер.

Междувременно Газпром обяви, че договор за строителството на "Южен поток" в Сърбия ще бъде сключен до края на юни, предаде ИТАР-ТАСС. В централния офис на руския газов монополист е била проведена работна среща на ръководителя на концерна Алексей Милер и посланика на Сърбия в Русия Славенко Терзич, на която са били обсъдени въпроси по сътрудничеството в газовата сфера. Особено внимание е било отделено на изпълнението на проекта "Южен поток". "Проектът се изпълнява строго според графика. В момента Сърбия приключва търга за проектиране, строителство и пускане в експлоатация на участъка на сръбска територия. Провеждането на търга и сключването на съответния договор се планират до края на юни 2014 година", се посочва в прессъобщението. Фактът, че в Сърбия има действащ обект от "Южен поток" - подземното хранилище "Банатски двор" - е важна част от енергийната сигурност на страната, е било подчертано на срещата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg