EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Westinghouse подписа с български компании за нов реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Westinghouse подписа с български компании за нов реактор

mail09:50 | 04.06.2014прегледи 789 коментарикоментари 0


Westinghouse Electric Company обяви  подписването на няколко споразумения за сътрудничество с три водещи български компании – ЕнергоСервиз АД, ЕНПРО КОНСУЛТ ООД и ОСКАР-ЕЛ ЕООД, съобщи компанията.

Тези споразумения са насочени към работа по изграждането на водоводен реактор под налягане AP1000® в 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Тези споразумения ще гарантират значителна част от автоматизацията, безопасността и контролa и инженерната дейност, като ще доведат до печалби в размер на стотици милиони лева и до създаване на стотици постоянни работни места за български инженери и техници.

Трите споразумения за сътрудничество са резултат от проведената през февруари 2014 г. среща на Westinghouse с потенциални доставчици, която събра на едно място над 100 компании и организации от цялата страна. Събитието представи възможностите и предизвикателствата при доставката на продукти и услуги, необходими за водоводния реактор под налягане AP1000 (PWR) поколение 3+.

Очаква се строителството на новия реактор AP1000 да даде силен тласък на българската икономика на местно, регионално и национално ниво. В процеса на изграждане, близо 3 500 местни работници ще бъдат наети на площадката на реактора, а още 15 000 ще бъдат заети при осъществяване на веригата за доставки. Благодарение на това, безработицата в региона може да бъде намалена до 9 %, което е с 4 % по-малко от текущата - 13 %. Щом реакторът бъде завършен, неговата експлоатация ще изисква между 500 и 800 висококвалифицирани специалисти.

Според Ив Браше, Президент на Westinghouse за Европа, Близкия Изток и Африка: „Този проект подкрепя политиката на българското правителство за изграждане на нови ядрени мощности – енергийна сигурност и диверсификация, финансова стабилност и доказана технология. Той гарантира прилагането на най-високите стандарти на сигурност, и като цяло ще доведе след себе си много ползи за българската икономика. Споразуменията с тези водещи в ядрената област български компании потвърждават обещанието на Westinghouse да използва местни ресурси за изграждането на AP1000. Във възможно най-голяма степен местните партньори ще подкрепят и други световни проекти за изграждане на реактори AP1000. Тези възможности ще допринесат за трансфера на знания, който започна още когато тези основни поддоставчици реализираха належащата актуализация на автоматизацията и системите за контрол на нереакторната част и спомагателните сгради на АЕЦ „Козлодуй” в периода 2000 – 2007 г.”

Изграждането на реактор AP1000 представлява уникална по рода си възможност за България да инвестира в най-модерните технологии и да приложи най-високите и конкурентни стандарти в ядрената индустрия. Тъй като водоводният реактор под налягане AP1000 е най-модерната ядрена технология в света, забележителна инженерна, строителна и производствена експертиза ще бъде трансферирана към българските компании, осигурявайки им уникалната възможност за участие в бъдещи световни ядрени проекти.

Осем реактора AP1000 са в процес на изграждане към момента – по четири в САЩ и Китай. Тези мощности ще бъдат референтни за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, тъй като всички следва да бъдат завършени до момента на започване на строителство на 7-ми блок. В момента Westinghouse е в напреднал етап на преговори с няколко европейски и азиатски клиенти по отношение избора на реактор AP1000 за реализиране на нови пректи.

Westinghouse Electric Company, американска компания от групата на Toshiba Corporation (TKY:6502), е първата компания на световния ядрен пазар и водещ доставчик на продукти и технологии за изграждането и поддържането на ядрени централи по целия свят.

ЕнергоСервиз е частна компания, специализирана в областта на поддръжката на информационни системи и системи за управление. Компанията е създадена през 2005 г. От 2006 г. ЕнергоСервиз работи успешно върху поддръжката на измервателни уреди и системи за управление Ovation®, както и върху системата за радиационен мониторинг и контрол, инсталирана в блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй”.

ЕНПРО КОНСУЛТ е една от водещите инженерни компании в България със значителен опит в индустриалните технологии. Компанията е създадена през 1998 г. През годините ЕНПРО КОНСУЛТ е изградила висока репутация, а нейните услуги са пример за компетенция, надеждност и качество в областта на енергийните технологии, проектирането и изследванията.

ОСКАР-ЕЛ е частна компания, специализирана в доставките на съоръжения за енергетиката, автоматизацията и контрола на технологичните процеси в промишлеността, електроенергията и водния сектор. Дружеството е учредено през 2000 г. като наследник на създадената през 1992 г. ЕТ "Елена Минчева", работеща главно в областта на автоматизацията. Днес ОСКАР-ЕЛ е активна в три основни области: инженеринг и автоматизация, изграждане на електрически панели и електрически инсталации за нови и съществуващи проекти.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg