EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Voestalpine с голяма печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Voestalpine с голяма печалба

mail18:00 | 31.05.2011прегледи 637 коментарикоментари 0


Най-голямата австрийска стоманодобивна компания Voestalpine обяви днес, че печалбата й е нараснала над три пъти през финансовата година, приключила през март, предаде ДПА. Силните резултати се дължат на бързия растеж в страните с нововъзникващи пазарни икономики и икономическото възстановяване на Европа. За финансовата 2010-2011 година чистата печалба на компанията е достигнала 594,6 млн. евро (854,9 млн. д.) спрямо 186,8 млн. евро през предишната финансова година. Продажбите на концерна са се увеличили с 28% до 2,4 млрд. евро на фона на повишаването на цените и на търсенето в ключови сектори като автомобилостроенето, енергетиката и потребителските стоки. Оперативната печалба е скочила 2,8 пъти спрямо предишната финансова година до 984,8 млн. евро благодарение на пълното използване на производствените капацитети. Voestalpine посочи, че очаква значително подобряване на резултатите през останалата част от 2011 година въпреки рисковете, свързани с високия държавен дълг на някои страни и опасенията за стабилността на финансовия сектор.

EN.bg припомня, че най-голямата австрийска стоманодобивна компания възнамеряваше да построи металургичен завод в Източна Европа или на Балканите. Кандидати да привлекат инвестицията от 5 млрд. евро през 2008 година бяха България, Румъния, Турция и Украйна.
Проучваха се терени, инфраструктура, разпределение на квотите на парниковите емисии и на останалите ключови за избора на инвеститора
елементи. Но в края на 2008 дружеството на практика замрази проекта си заради икономическата криза. Дори България и концернът подписаха Меморандум за разбирателство. Правителството планира да плати 300 хил. лв. на консултанти, които да подпомогнат икономическото министерство при преговорите с австрийския концерн.

 


Тагове: завод, стомана
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg