EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Vodafone загуби съдебен спор с ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Vodafone загуби съдебен спор с ЕК

mail18:29 | 01.10.2009прегледи 481 коментарикоментари 0


Британският гигант на мобилната телефония Vodafone днес изгуби един рунд в битката си срещу решението на Европейската комисия да определи горна граница на тарифите за роуминг, след като Съдът на европейските общности (СЕО) в Люксембург потвърди правилността на решението на Брюксел, предаде Франс прес.
За да сложи край на злоупотребите със сметките за мобилни услуги, ЕК въведе от 1 юли горна граница на цената на разговорите между европейските страни.
Но Vodafone, заедно с три други мобилни оператора - Telefonica O2, T-Mobile и Orange - оспориха това ограничаване на цените, изтъквайки, че та нарушава принципа на субсидиарността в Европа, според който някои решения в Европейския съюз могат да бъдат взимани единствено на национално равнище.
Заместник-главният прокурор на СЕО Луиш Мигел Пояреш Мадуру заяви, че ЕС има право да налага ограничения върху цените на мобилните оператори за телефонни разговори между европейските страни извън собствената им страна.
Мнението му няма задължителен характер, но обикновено съдиите в Люксембург се съобразяват с него в 8 от всеки 10 случая, когато взимат решение.
Vodafone беше заявил също така, че за компенсация може да направи платено получаването на обажданията, което в момента е безплатно в Европа. Това обаче означава, че много европейци вече няма да имат средства да притежават мобилен телефон.
Такава система съществува в Съединените щати, а комисията вече заяви, че няма да се противопостави на въвеждането й в Европа.
Заместник-главният прокурор припомни обаче, че операторите и сега реализират печалби от над 200 процента за роуминг и между 300 и 400 процента за получените обаждания. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg