EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Vivacom & А1 & Теленор с разрешителни за 5G

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Vivacom & А1 & Теленор с разрешителни за 5G

mail08:05 | 20.05.2021прегледи 3943 коментарикоментари 0


Vivacom получи официално лиценз за честотна лента 3700–3800 MHz  за изграждане на 5G мрежа. Лицензът беше връчен на главния изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров в Световния ден на телекомуникациите и информационното общество. 

Търгът  с тайно наддаване за радио-честотния спектър в  обхват 3.6 GHz се проведе през април и тогава Vivacom спечели лиценз за честотна лента 3700–3800 MHz. Проведената прозрачна тръжна процедура е гаранция за стабилността и законосъобразността на разрешенията, които днес бяха издадени официално. 

Плановете на компанията са да разшири с бързи темпове покритието на 5G мрежата. Предвидени са значителни инвестиции в C-band за осигуряване на допълнителен капацитет и още по-високи скорости. В следващите 5 години е предвидено надграждане на сайтовете, пренасящи над 80% от трафика на цялата мрежа.

През септември 2020 г. Vivacom стана първият оператор в България, който стартира търговска 5G мрежа по иновативния метод динамично споделяне на спектъра. Достъп до нея получиха жителите на централните градски части на 27-те областни града. Компанията непрекъснато обогатява портфолиото си от съвместими с мрежата устройства, а интересът към нея расте успоредно с това. 


Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи официално разрешението за ползване на честотите в спектъра 3,6 GHz, които Теленор България спечели в рамките на провелия се на 6 април, т.г., търг, организиран от КРС за разпределение на радиочестотния спектър. Теленор взе честотната лента 3500–3600 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години.

На свое заседание, проведено на 11 май 2021г., КРС прие решения за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3.6 GHz. Разрешенията, издадени в резултат на проведения през месец април тази година търг с тайно наддаване за предоставяне на радиочестотен спектър в този обхват, са и с национално покритие, са за срок от двадесет години.

С предоставянето на спектъра се създават условия за навлизане на нови технологии на българския пазар, с достатъчна гъвкавост за осигуряване  на настоящи и бъдещи безжични широколентови услуги. Услугите включват такива, базирани на 5G мрежи и добра конкурентна среда, което е предпоставка за предоставяне на нови качествени услуги на потребителите. 

През април, 2021, Теленор България обяви старта на мащабна информационна и обучителна кампания за новата мобилна технология 5G. Кампанията цели да представи 5G на крайните потребители в детайл и да отговори на всички важни въпроси, свързани с петото поколение клетъчна мрежа. На 10 юни Теленор България ще даде търговски старт на своята 5G мрежа. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

А1 официално получи лиценз за 5G в честотната лента 3600-3700 MHz, която спечели по време на провелия се в началото на април търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията. Лицензът е за период от 20 години, а телекомът ще плати около 12,7 млн. лева на държавата, в което се включват 4,7 млн. лева еднократна такса и около 8 млн. лева за годишни такси.

Така компанията ще продължи да развива своята 5G мрежа в България, която вече покрива 50% от населението на страната на открито. Телекомът пусна и първия мобилен план в страната - Unlimited с 5G. Той предлага безкрайни минути, неограничени мегабайти без лимит на скоростта, включително и в 5G. Компанията планира да продължи с развитието на своята 5G мрежа и услуги чрез своята инвестиционна програма, която за миналата и тази година възлиза на стойност почти 40 млн. лева.




 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg